Weekoverzicht Defensieoperaties

Zr.Ms. Holland wist weer een grote hoeveelheid drugs van de markt te houden. Het marineschip onderschepte 5.000 kilo in de Caribische Zee. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 30 november tot 6 december 2022.

Vergroot afbeelding De snelle onderscheppingsboot FRISC op zee.
De snelle onderscheppingsboot FRISC.

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte de drugspakketten. De Holland stuurde er een snelle onderscheppingsboot en de boordhelikopter van de Amerikaanse kustwacht op af. De uit het water geviste verdovende middelen zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. Die heeft ze inmiddels vernietigd.

Vergroot afbeelding Lading witte pakketten op platform schip.
5.000 kilo uit het water gehaalde drugs.

Het ging om de 4e drugsvangst van Zr.Ms. Holland. Het schip is sinds oktober stationsschip is in het Caribisch gebied. Eerder onderschepte de marine al zo’n 1.600 kilo. Bij counterdrugsoperaties werkt de Holland afwisselend samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse kustwacht.

Militairen slaan waterput in Frederiksoord

Militairen van de landmacht slaan momenteel een waterput in het Drentse Frederiksoord. Deze oudste zogenoemde Kolonie van Weldadigheid staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De put moet bij een grote brand voldoende bluswater leveren.

Vorig jaar ging een van de koloniewoningen vrijwel geheel in vlammen op. Daarna zijn maatregelen getroffen om de huizen van de Maatschappij van Weldadigheid brandveiliger te maken. Zo besloot de brandweer dat er na een melding 2 korpsen uitrukken. Een probleem was echter een gebrek aan bluswater. Met het slaan van de put behoort dit euvel nu tot het verleden.

Irak

Minister Kajsa Ollongren bezocht de Nederlandse militairen in Irak. Ook sprak zij met inwoners van Hawija over onder meer herstelprojecten in de regio. 

Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vanuit Erbil werken nog eens 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Voor deze missie is verder een militair gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak voorts met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.

Vergroot afbeelding Militairen en voertuigen op voorgrond. Achtergrond: besneeuwde bergen en dik pak witte wolken.
Het peloton voor counter drone-operaties aan het werk in Roemenië.

Roemenië

Het peloton voor counter drone-operaties probeert in Roemenië zijn optreden in de operationele omgeving te verfijnen. De luchtverdedigers ontdekken tijdens hun opdrachten hoe ze een manoeuvre-eenheid het best kunnen ondersteunen.

De Nederlandse militairen namen in hoofdstad Boekarest deel aan een grote militaire parade vanwege een nationale feestdag. Dat deden ze samen hun Franse en Belgische collega’s.

Zo’n 200 Nederlandse militairen in Roemenië maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen zich voor op alle mogelijke situaties. Met de multinationale eenheid waar ze deel van uitmaken staan zij klaar om het NAVO-grondgebied in Roemenië te verdedigen.

Litouwen

De RAS-eenheid (Robotica en Autonome Systemen) keerde terug uit Litouwen. Het 17-koppige team beproefde daar met het op afstand bestuurbare rupsvoertuig MilRem onder meer gevechtsacties. De RAS-eenheid was in de Baltische staat om te leren en dus geen onderdeel van de vooruitgeschoven aanwezigheid van de NAVO (eFP). 

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de enhanced Forward Presence van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in voor deze vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Zr.Ms. Makkum

Zr.Ms. Makkum keerde terug in Den Helder. De mijnenjager maakte de afgelopen 5 weken deel uit van de Standing NATO Minecounter Measures Group 1. Dit NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in voornamelijk de Noordzee en Oostzee.

Marechaussees terug na onderzoek in Oekraïne

Een ongeveer 40-koppige marechausseeteam deed onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. De eenheid keerde afgelopen week terug in Nederland.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

  • Voor de missie Minusma in Mali werken 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
  • Zr.Ms. Tromp is het vlaggenschip van de Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Het is een van de 4 NAVO-vlootverbanden, permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap. SNMG1 staat heel 2022 onder Nederlandse leiding. Het gaat om het meest noordelijke vlootverband, met name actief in de Noordzee, Oostzee en de Atlantische Oceaan. SNMG1 houdt onder meer oefeningen op zee en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden.
  • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
  • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
  • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
  • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde in totaal 61 explosieven in het hele land.
  • De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, in Zeist, het Groningse Zoutkamp en op Legerplaats Harskamp in Ede.