Vecht landmachtmilitair straks zij aan zij met een robot?

Defensie ontwikkelt methoden om met hetzelfde aantal mensen meer werk te doen. Een voorbeeld is de inzet van de zogenoemde Robotica en Autonome Systemen (RAS) voor landoptreden. Voor verdere ontwikkeling hiervan wordt nu geëxperimenteerd. Deze week heeft de RAS-eenheid de eerste tactische oefening in Litouwen gedaan.

Vergroot afbeelding Het op afstand bestuurbare rupsvoertuig MilRem in het veld.
De MilRem is een op afstand bestuurbaar rupsvoertuig, bestemd voor meerdere taken.

Hier levert 13 Lichte Brigade momenteel een deel van de multinationale battlegroup. En 13 Lichte Brigade is nou net de eenheid die al een aantal jaren met RAS experimenteert. Een unieke kans dus om dit nu in een uitzendgebied te doen. Dat gebeurt dan ook: met MilRem. Dit is een op afstand bestuurbaar rupsvoertuig, bestemd voor meerdere taken op bijvoorbeeld het gebied van transport of bij verkenningen. Ook dient het als wapenplatform. Met het innovatieve systeem beproeft een 17-koppig team onder meer gevechtsacties.

De RAS-eenheid gaat overigens alléén naar de Baltische staat om te leren. Ze is dus geen onderdeel van de vooruitgeschoven aanwezigheid van de NAVO (eFP). Bij een onverhoopte conflictsituatie keert het team terug naar Nederland.

Feedback

Defensie ontwikkelt nieuwe technieken zoveel mogelijk met operationele eindgebruikers. Dat levert waardevolle feedback op en biedt kans snel aanpassingen te doen. Ook groeien de gebruikers mee met de ontwikkelingen. Anderzijds vraagt het wel om geduld van een eenheid want de ‘robuustheid’ is natuurlijk nog niet optimaal.