Succesvolle start stationsschip Zr.Ms. Holland in Caribisch gebied

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Holland heeft op 24 en 27 oktober 2 drugstransporten onderschept in de Caribische Zee. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Vergroot afbeelding Een drugsonderschepping op zee.
Bij 2 acties is 900 kilo drugs onderschept.

De eerste zogeheten go-fast werd ontdekt door een Amerikaans maritiem patrouillevliegtuig, waarna Zr.Ms. Holland geactiveerd werd. Met de geëmbarkeerde US Coast Guard helikopter en de snelle FRISC-onderscheppingsboten werd de go-fast achterhaald.

De eerste go-fast had ruim 500 kilogram drugs aan boord. Het tweede onderschepte drugstransport bedroeg 400 kilogram cocaïne. Alle pakketten zijn in beslag genomen en de verdachte smokkelaars aan boord de go-fast zijn aangehouden.

De verdachten en de contrabande zijn op een later moment overgedragen aan een Amerikaanse Kustwachtcutter voor vervolging in de Verenigde Staten. In totaal is ruim 900 kilogram drugs in beslag genomen.

Stationsschip

Zr.Ms. Holland is sinds oktober als stationsschip Caribisch gebied actief in de regio en wisselt counterdrugsoperaties af met het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch gebied.