Zwaar bepakte pathfinders maken unieke parachutesprong

De pathfinders van 11 Luchtmobiele Brigade hebben een unieke parachutesprong uitgevoerd. Zij stapten op Vliegbasis Eindhoven in een C-130 Hercules. Zo’n 4 uur later zijn ze met 90 kilo bepakking per parachute geland bij het voormalig militaire vliegveld Chesnegirovo in Bulgarije.

Vergroot afbeelding Een parachutist.
De pathfinders sprongen zwaarbepakt uit het vliegtuig.

De sprong maakte deel uit van een internationale oefening, met militairen uit Bulgarije, Italië, Litouwen en Roemenië. Na de landing konden de landmachtmilitairen direct aan de slag. Hun taak was namelijk om een landing- en dropzone uit te zetten. Zo kon de C-130 de pathfinders 3 uur later veilig van extra personeel en materieel voorzien.

Er kwam volgens oefenleider adjudant Frank veel bij kijken. “Missievoorbereiding, coördinatie en het beladen van de C-130 in Eindhoven zoals gebruikelijk, maar de echte uitdaging kwam tijdens de vlucht.” Daar maakten de pathfinders zich namelijk gereed voor de sprong vanaf grote hoogte. Normaal gebeurt dit van tevoren. Nog niet eerder sprongen de militairen met zoveel bepakking. “Deze 2 aspecten maakten de sprong dan ook uniek”, aldus Frank.

De parachutesprong behoorde tot een 3-daagse training. Morgen is de afsluiting met een zogenoemde hot extractie. Hierbij moeten de pathfinders onder vijandelijke dreiging met de C-130 het vliegveld verlaten om terug naar Eindhoven te gaan.

Nichecapaciteit

Het pathfinderpeloton is een nichecapaciteit binnen de krijgsmacht. Zij zijn gespecialiseerd in het verkennen, vinden en (vrij)maken van landingsplaatsen. Die zijn bedoeld voor helikopters of vliegtuigen, maar ook voor parachutisten of materieel.