Weekoverzicht Defensieoperaties

Een scenario met onder meer een overval op een konvooi, reageren op een aanval met geïmproviseerde explosieven en een vijandelijke hinderlaag. Daaruit bestond de afsluiting van een zogenoemde mobility training van de Rode Baretten in Roemenië. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 21 tot en met 27 september.

Mobility richt zich op het tactische optreden met voertuigen. Daarvoor gebruiken de luchtmobiele militairen de Mercedes Benz CDI-terreinwagen. Die is vooral geschikt voor zwaar en bergachtig terrein en dat komt in de Roemeense omgeving goed van pas.

Behalve de infanteristen werden ook specialisten getraind. Zo verzorgde medisch personeel de gewonden en voerde hen af. Genisten maakten de weg vrij van explosieven.

Zo’n 100 Nederlandse militairen maken deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid in Roemenië. De militairen bereiden zich voor om met deze multinationale eenheid het NAVO-grondgebied in Roemenië te verdedigen, als dat nodig is. Voor de legering van de Belgische, Franse en Nederlandse militairen bouwt een 66-koppig genietaakteam aan een kamp in Cincu. Dat moet eind oktober gereed zijn.

Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen zijn begonnen aan een 2-weekse oefening. Onderdeel daarvan was een zogenoemde tactical road march van zo’n 100 kilometer. In bossen en oorden werden uitdagende scenario’s getraind.

Andere pelotons beoefenden ‘voertuig-drills’ op de schietbaan. De mortiergroep schoot daar met scherp. Ook de geneeskundige keten kwam uitgebreid aan bod in de training. Die bestond uit de behandeling van slachtoffers na een beschieting tot de overdracht aan een role 1-veldhospitaal.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Defensie zet momenteel 270 tot 300 militairen in. De troepenmacht is in het Baltische land om te laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit met de Litouwse bevolking uit te stralen.

Oekraïne

De eerste lichting van ongeveer 200 Oekraïense militairen begon aan het laatste deel van een 5 weken durende training tot infanterist. In Engeland brengen zo’n 90 Nederlandse infanteristen hen zoveel mogelijk kennis van het vak bij, samen met internationale collega’s. De kennis kunnen de Oekraïners in de oorlog in hun eigen land inzetten.

Naast de Nederlandse bijdragen aan Defensieoperaties stelt de krijgsmacht schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Suriname

Een Nederlands tandheelkundig team van Defensie heeft zich aangesloten bij een Surinaams medisch militair en civiel team. Zij zetten zich tijdens een nationale humanitaire operatie van het Surinaamse Nationale Leger in voor de volksgezondheid in het Zuid-Amerikaanse land.

Caribisch gebied

Defensie leverde op verzoek van de lokale autoriteiten wederom militaire bijstand in het Caribisch gebied. Dit keer gebeurde dat vanwege de dreigende weersomstandigheden op Curaçao. 

Zr.Ms. Groningen is het stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.

Lopende operaties buitenland:

 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen in Irak het vliegveld van Erbil en omliggend gebied. Vandaaruit werken ook 3 militairen als adviseur van de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Op het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren. Nederland neemt in Irak ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq) met 5 militairen. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken 3 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan. Daarnaast levert Nederland 3 politieagenten en 1 militair aan de politiecomponent binnen de missie. Alle 14.000 blauwhelmen van Minusma staan onder bevel van de Nederlandse luitenant-generaal Kees Matthijssen. Zolang hij force commander is levert Nederland 15 extra militairen aan de Minusma-staf. Verder ondersteunen 6 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
 • Er zijn ongeveer 100 Nederlandse militairen gestationeerd in Centraal-Slowakije. Daar beschermt een multinationale luchtverdedigingseenheid met Patriot-luchtverdedigingssystemen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
 • Zr.Ms. Tromp is vlaggenschip van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Het is een van de 4 NAVO-vlootverbanden, permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap. SNMG1 staat heel 2022 onder Nederlandse leiding. Het gaat om het meest noordelijke vlootverband, met name actief in de Noordzee, Baltische Zee en de Atlantische Oceaan. SNMG1 houdt onder meer oefeningen op zee en bezoekt verschillende havens om diplomatieke banden te onderhouden.
 • Zr.Ms. Vlaardingen vaart voor het Standing NATO Mine Countermeasures Group 2. Dit NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in en rond de Middellandse Zee.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de marine vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer Undof, Untso en Unifil.
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de USSC-missie. Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo), Qatar (Operation Inherent Resolve) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie identificeerde en vernietigde in totaal  33 explosieven in het hele land.
 • De bewaking van het luchtruim van de Benelux gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt op het Marine Etablissement Amsterdam, in Zeist, op 2 plaatsen in Zoutkamp (Groningen) en op Legerplaats Harskamp in Ede.