Oekraïense militairen beginnen aan laatste fase basistraining

De 1e lichting van ongeveer 200 Oekraïense militairen begint aan het laatste deel van een 5-weken durende training tot infanterist. In Engeland brengen zo’n 90 Nederlandse infanteristen hen zoveel mogelijk kennis van het vak bij, samen met internationale collega’s. Als laatste staat schieten met scherp op het programma. Daarna gaan de militairen terug naar het front in eigen land.

Vergroot afbeelding Militairen lopen door grasland.
Een tactische training.

De komende 2 weken draait het om wapenkennis. Zo wordt er geschoten, eerst op stilstaande doelen. Na een gedegen training volgt dan de zogenoemde dynamische oefening. Daarbij gaat het er om elkaar dekking te geven tijdens een gevecht.

De Oekraïense militairen blijken volgens hun trainers zeer gemotiveerd, nieuwsgierig en leergierig. Niet verwonderlijk natuurlijk. Eenmaal thuis worden ze zeer waarschijnlijk geconfronteerd met de wreedheden van de oorlog. De militaire training moet ertoe bijdragen dat de Oekraïense infanteristen enigszins zijn voorbereid op Russische vijandelijkheden.

Ook aan bod

De afgelopen weken kwamen ook wapenleer, een tactische training, omgang met explosieven, optreden in verstedelijkt gebied, een loopgravenoorlog en humanitair oorlogsrecht aan bod. Verder was er aandacht voor het toepassen van medische zorg.

De training van de Oekraïners begon eind augustus.