Brand in duingebied mede dankzij luchtmachthelikopter geblust

De duinbrand bij Brouwersdam waarvoor ook een Cougar-transporthelikopter van Defensie uitrukte, is geblust. De brandweer gaf vannacht het sein brand meester. Mede dankzij de inzet van de Cougar was het vuur gisteravond al grotendeels onder controle.

Vergroot afbeelding Luchtmachthelikopter met bluszak.
Archieffoto van een Cougar met bambi bucket.

Het militaire toestel bestreed het vuur met een zogenoemde bambi bucket. In nog geen 2 uur tijd dropte de Cougar in 25 keer circa 62.500 liter water. Dat werd uit het nabijgelegen Grevelingenmeer gehaald.

Vergroot afbeelding Luchtmachthelikopter met bluszak.
Het water werd uit het Grevelingenmeer gehaald.

De Cougar werd ingezet op verzoek van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Die noemde de inzet efficiënt, omdat met de helikopter in één keer grote hoeveelheden water op het vuur werden gegooid. “Dan maak je grote slagen.”

Naar schatting is bij de brand een gebied van 5 tot 10 hectare in vlammen opgegaan. Er zijn geen gewonden gevallen.