Defensie praat NAVO-generaal bij over Defensienota

De Supreme Allied Commander Transformation (SACT) van de NAVO is voor het eerst in 4 jaar in Nederland. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim ontving generaal Philippe Lavigne vandaag op het ministerie in Den Haag.

Vergroot afbeelding Generaal Onno Eichelsheim en generaal Philippe Lavigne op het bordes van het ministerie van Defensie in Den Haag.
De generaal werd ceremonieel ontvangen in Den Haag.

De SACT is een van de 2 strategische commandanten van de NAVO. Waar de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) zich vooral over de operationele kant buigt, richt de SACT de blik met name op de toekomst. Zo overziet hij vernieuwingen en transformaties binnen het bondgenootschap. Ook heeft hij de leiding over verschillende opleidings- en trainingsprogramma’s van de NAVO.

Lavigne bekleedt de post in het Amerikaanse Norfolk (Virginia) sinds september vorig jaar. De viersterrengeneraal wil alle NAVO-landen bezoeken. Dat doet hij niet alleen om nader kennis te maken, maar vooral om op het gebied van innovatie van gedachten te wisselen met verschillende kopstukken. Vandaag deed hij dat in Den Haag dus met Eichelsheim.

Defensienota

De Franse generaal was op dat vlak vooral benieuwd naar de dit jaar gepresenteerde Defensienota. Eichelsheim praatte hem bij over de stappen die al zijn gezet en die de komende periode volgen. Uiteraard kwam ook de oorlog in Oekraïne ter sprake.

In de middag volgde een programma bij The Hague Centre for Strategic Studies. Hier waren verschillende vraaggesprekken, waarbij thema’s als innovatie, IT en technologie aan bod kwamen.

SACT sluit zijn tweedaagse bezoek morgen af. Hij bezoekt dan onder meer de landmacht in Oirschot en de marine in Rotterdam.