Patrouilleschip stopt snelle drugsboot in Caribisch gebied

Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft op volle zee een drugstransport onderschept. In de Caribische Zee stopte het patrouilleschip een zogenoemde go-fast (snelle motorboot) en trof er 300 kilo cocaïne aan. De vangst vond plaats op 24 mei, maar is vanwege het onderzoek pas vandaag bekend gemaakt.

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch gebied ontdekte de go-fast met 4 opvarenden ten noordwesten van Aruba. Hierop werd de boordhelikopter van het stationsschip ingeschakeld, momenteel een MH-65 Dolphin van de US Coast Guard. Toen de go-fast niet reageerde op stopsignalen werden waarschuwingsschoten afgevuurd. Daarop gaven de 4 opvarenden zich over.

Met behulp van 2 snelle onderscheppingsvaartuigen (FRISC’s) zijn de opvarenden aangehouden. Dit gebeurde door een gecombineerd Law Enforcement Detachement van de Amerikaanse kustwacht en een eenheid van het Fleet Marine Squadron bestaande uit personeel van het Korps Mariniers en de vloot. De opvarenden en de drugs zijn vervolgens overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht voor vervolging in de Verenigde Staten.

Het is de 1e drugsvangst sinds de Groningen in april 2022 weer actief is als stationsschip in het Caribisch gebied voor onder meer antidrugsoperaties.