Invictus Games sportief afgesloten

Met een feestelijke ceremonie komt vrijdag een einde aan de Invictus Games in Den Haag. Bijna 100.000 mensen bezoeken afgelopen week dagelijks de Spelen voor fysiek of mentaal gewonde (ex-)militairen. Talloze medailles worden uitgereikt, maar veel belangrijker voor de 500 deelnemers: persoonlijke doelen zijn behaald.

Vergroot afbeelding Overzichtsfoto van de zaal met deelnemers en prins Harry op het Invictus-podium.
Beeld: ©Fabriq Media Group
Prins Harry spreekt de deelnemers in de zaal toe.

5.000 bezoekers applaudisseren nog een laatste keer voor de sporters uit 20 landen in de tijdelijke arena in het Zuiderpark. De Haagse band Di-rect, muzikale ambassadeur van het evenement, speelt hun themanummer ‘Wild Hearts’. Het publiek zingt het lied over veerkracht inmiddels moeiteloos mee uit het hoofd. “Je kunt wel trainen voor je sport, maar niet voor de sfeer,” stelt prins Harry in zijn speech. En dat beaamt teamcaptain Wouter Bakker. “De sfeer was het absolute hoogtepunt, samen de teambuilding in onze Nederlandse ploeg deze week. We hebben persoonlijke doelen behaald en records verbroken. Daar ben ik heel trots op.”

Vergroot afbeelding Handbiker en oud-landmachtmilitair Robert Konter tijdens zijn wedstrijd, publiek moedigt hem aan.
Oud-landmachtmilitair Robert Konter doet namens Nederland mee met het handbiken.

Niet alleen

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim spreekt tijdens de afsluiting de volle arena toe en roept veteranen op zich niet op de bank achter de gordijnen te verschuilen. “Ik weet ook dat er gewonde militairen zijn die naar deze Spelen kijken. Laat me je zeggen: als je eenmaal die 1e stap hebt gezet, zul je merken dat je nooit meer alleen hoeft te lopen. Misschien kun je het je nu niet voorstellen, maar je kunt er komen. Kijk maar naar de deelnemers hier.”

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander feliciteert teamcaptain Wouter Bakker met het zilveren team rolstoelbasketbal.
Koning Willem-Alexander feliciteert teamcaptain Wouter Bakker met het zilveren team rolstoelbasketbal. De koning volgde samen met prins Harry met veel enthousiasme de verrichtingen in de finale.

Sluitstuk

De Invictus Games zijn vrijdagmiddag sportief afgesloten met wielrennen en rolstoelbasketbal. De basketbalfinale tussen de Verenigde Staten en Nederland vormt het altijd spectaculaire sluitstuk. Ook in de vorige 2 edities speelden deze ploegen tegen elkaar en ook nu waren de Amerikanen te sterk. Koning Willem-Alexander maakt deel uit van de bontgekleurde oranjetribune. ’s Avonds ontmoet hij de Nederlandse sporters van het Invictusteam en spreekt met hen over hun ervaringen van de afgelopen week en woont de sluitingsceremonie bij.

Winterspelen

Thank you for your service and we’ll see u next year in Düsseldorf’. Met deze woorden sluit prins Harry, oprichter van de Invictus Games, deze 5e editie af. In februari 2025 neemt Canada het stokje over. In Vancouver en Whistler worden voor het eerst ook wintersporten aan het programma toegevoegd.