Invictus Games feestelijk geopend

Met een show vol muziek, dans en openingswoorden is zaterdagavond de aftrap gegeven voor de 5e editie van de Invictus Games. In het Haagse Zuiderpark nemen zo’n 500 (oud-)militairen, die tijdens hun diensttijd ziek werden of (on)zichtbare verwondingen met zich meedragen, het tegen elkaar op. Het evenement staat voor sportieve verbroedering en die was zaterdagavond voelbaar aanwezig.

Vergroot afbeelding Nederlandse deelnemers in het Zuiderpark.
Het Nederlandse Invictus-team op weg naar de Arena. Na 2 jaar uitstel zijn sporters gespannen, maar hebben veel zin in het evenement.

De openingsceremonie vindt plaats in een speciaal gebouwd, tijdelijk stadion. Daar sluit het Nederlandse team met 27 sporters aan in de rij, achter de ploegen uit 16 andere deelnemende landen. Een hele feestelijke, maar ook emotionele avond, weet teamcaptain Wouter Bakker. “Door de pandemie moesten we 2 jaar langer wachten en is de ontlading groot. Er hangt hier zo’n bijzondere sfeer tussen internationale collega’s, dat is nergens te evenaren. Het gaat dan ook vooral om het halen van persoonlijke doelen, niet om het winnen van medailles.”

Optredens

De televisie-uitzending, gisteravond op NPO 1, schakelt om 19.00 uur rechtstreeks naar de arena. Tv-kijkers en bijna 5.000 toeschouwers worden dan onder meer getrakteerd op optredens van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, zangeres Anneke van Giersbergen, de Nederlandse band DI-RECT, de Britse band Kaiser Chiefs en een gecombineerde drumband van het Korps Mariniers, de Koninklijke Marechaussee en de Nationale Reserve van de Koninklijke Landmacht. De dansgroep Avant Garde Collective begeleidt de diverse optredens.

Vergroot afbeelding Nederlandse deelnemers klappen bij parade.
Sporters uit 17 landen juichen elkaar toe tijdens de vlaggenparade van de deelnemende ploegen.

Staande ovatie

Een dag voor de opening arriveert de Oekraïense ploeg met 1 teamlid minder dan gepland. Een boogschutter wordt eerder gevangengenomen door de Russen. Bij de openingsceremonie kan het team 2 maal rekenen op een staande ovatie van het publiek. Eerst wanneer ze tijdens de opkomst als 1e ploeg het podium oplopen en nogmaals als minister-president Rutte in zijn speech de sporters rechtstreeks aanspreekt. “Er is geen twijfel mogelijk dat jullie hier met gemengde gevoelens zijn met grote zorgen over wat er thuis gebeurt. Sommigen kunnen er niet bij zijn. Zijn aan het vechten aan de frontlinie. Net als jullie denken wij aan hen. Zij verdienen ons respect. Weet dat wij achter jullie staan.”

Vergroot afbeelding Harry en Meghan op het podium.
Beeld: ANP
‘Harry werkte op late avonden en vroege ochtenden om voor jullie allemaal het perfecte evenement te plannen’, laat Meghan Markle weten als ze haar echtgenoot op het podium aankondigt.

Kracht

Ook prins Harry, oprichter van de Invictus Games, spreekt zijn bewondering uit voor alle sporters die meedoen aan het evenement. “De wereld moest herinnerd worden aan de kracht van de menselijke geest. Aan de mogelijkheid om te genezen. Dat het mogelijk is om te herstellen en nog sterker terug te komen. En dat doen we hier in Den Haag. Aan de kust van het internationale recht en de vrede. Passender dan dit kan onze boodschap aan de wereld niet zijn.”

Tot en met vrijdag zijn op vier locaties in het Zuiderpark wedstrijden atletiek, gewichtheffen, handboogschieten, indoor roeien, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, wielrennen, zitvolleybal en zwemmen te volgen. Enkele kaarten zijn nog beschikbaar. De fanzone in het park is elke dag vrij toegankelijk tussen 9.00 en 19.00 uur.