Invictus Games geven hoop

“Juist nu hebben we sport nodig, het maakt ons hoofd leeg.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim vanmiddag in Den Haag bij de presentatie van de nationale ploeg voor de Invictus Games.

Vergroot afbeelding De nationale ploeg staan naast elkaar op en rij in een sportzaal, pers en publiek maken foto's met camera's en smartphones.
De nationale ploeg van de Invictus Games presenteert zich aan het publiek en de media.

Na 2 jaar van uitstel door de coronapandemie kan het sportevenement eindelijk doorgaan, van 16 tot en met 22 april in het Haagse Zuiderpark. Er doen zo’n 500 sporters uit 20 landen aan mee, die uitkomen in 10 takken van sport.

De Nederlandse ploeg kent 28 atleten, allen (oud-)militairen van alle krijgsmachtdelen die tijdens hun werk bij Defensie fysiek en/of mentaal gewond geraakt of ziek zijn geworden.

Vergroot afbeelding Publiek en deelnemers op de tribune klappen in hun handen.
Deelnemers, familie, vrienden en collega's luisteren naar diverse speeches.

Feest

De huidige oorlog in Oekraïne speelt ook bij dit evenement een rol. “4 weken geleden zagen we COVID-19 nog als grootste bedreiging, in 4 weken tijd is dat wel veranderd”, sprak luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif. De voorzitter van het organiserend comité doelde daarmee op de oorlog in Oekraïne. Hij voelde zich gesteund en geïnspireerd door een bevriende militair die in Lviv verblijft. “Kolonel Vitali zei gisteren nog in een bericht aan mij om door te gaan. Maak er een feest van.”

Vergroot afbeelding Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in gesprek met een deelnemer met hulphond.
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim: "Sport brengt ons samen."

Hoop

Ook generaal Eichelsheim greep de situatie in Oekraïne, een van de deelnemende landen, aan. “De beelden raken iedereen. Bij sommigen van ons kan het ook weer oud zeer oproepen. En dat begrijp ik. Sporten en kijken naar sport, kan helpen bij het verwerken. Dat leidt ons af en het inspireert ons. En misschien wel het mooiste: sport brengt ons samen. Sport geeft hoop.”