Zr.Ms. Schiedam op jacht naar explosieven in Noordzee en Oostzee

Zr.Ms. Schiedam begint vandaag in Zeebrugge aan haar inzet binnen de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit NAVO-vlootverband is onderdeel van de NATO Response Force en is gespecialiseerd in het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen. De Koninklijke Marine levert periodiek een mijnenjager aan de NAVO voor dit snel inzetbare vlootverband.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Schiedam.
Zr.Ms. Schiedam.

Gevaren uit het verleden

Er liggen nog steeds mijnen en andere explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog op de bodem van de Noordzee en Oostzee. In deze drukke vaarroutes kunnen explosieven nog steeds gevaar opleveren voor de scheepvaart en visserij. Het vlootverband spoort ze op om ze vervolgens te vernietigen. Zo wordt er een actieve bijdrage geleverd aan de veiligheid op zee.

Opsporing en oefening

Naast mijnenbestrijdingsoperaties staan er diverse nautische en mijnenjachtoefeningen op het programma. Hiermee blijft de inzetgereedheid van de schepen op peil, zowel individueel als in internationaal verband. Het NAVO-vlootverband van mijnenbestrijdingsvaartuigen bestaat naast Zr.Ms. Schiedam uit schepen van België, Duitsland, Estland en Letland. Later zullen er nog andere schepen aansluiten.

Vergroot afbeelding Een ontploffing op zee.
Een mijn wordt tot ontploffing gebracht.

Voor de Nederlandse kust

In de laatste week van februari opereert het vlootverband voor de Nederlandse kust. Verder zal er een bezoek worden gebracht aan de marinehaven in Den Helder. Dit om de schepen te herbevoorraden en de bemanning op te laden voor het vervolg van de inzet. Eind mei wordt Zr.Ms. Schiedam terug in de haven van Den Helder verwacht.