Duits-Nederlandse luchtverdedigers op weg naar deelname aan NAVO-interventiemacht in 2023

Een historische stap. Zo kan de verdere integratie van Nederlandse en Duitse luchtverdedigingseenheden worden genoemd. De binationale eenheid bereidt zich nu voor op deelname aan de NAVO-interventiemacht in 2023. Vandaag zijn over de wijze van optreden afspraken vastgelegd.

Vergroot afbeelding De Duitse brigadegeneraal Volker Samanns en generaal-majoor Rob Jeulink met de ondertekende afspraken in hun handen.
De Duitse brigadegeneraal Volker Samanns en plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Rob Jeulink hebben de afspraken ondertekend.

Ze gaan over de wijze waarop de eenheden gezamenlijk bescherming bieden tegen luchtdreigingen. Daarvoor zijn werkwijzen en procedures onderling op elkaar afgestemd.

Eén eenheid

De luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) werken al langer intensief samen met hun Duitse collega’s. Zo staat de Flugabwehrraketengruppe 61 uit Todendorf al bijna 4 jaar onder het bevel van het DGLC. Maar optreden gebeurde altijd naast elkaar in plaats van mét elkaar. Dat doet men nu wel binnen de Binational Short Range Air Defence Task Force (BSTF). Dat is inzetbaar met luchtverdedigers en wapensystemen tegen luchtdreigingen op de korte afstand.

Cerberus Dagger

De BSTF werkt zich met oefeningen op om vóór eind van dit jaar volledig gecertificeerd te zijn voor het snelst inzetbare deel van de NAVO. Dat is de de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), ook wel aangeduid als flitsmacht. Met ‘Cerberus Dagger’ in Noord-Brabant en Limburg oefenen de luchtverdedigers tot 10 februari intensief om volledig op elkaar ingespeeld te raken.  Dat gebeurt met luchtverdedigingsoperaties, correct uitvoeren van besluitvormingsprocessen en verplaatsingen over de weg. 
 

Vergroot afbeelding Duitse en Nederlandse legerkleding.
Duits-Nederlandse samenwerking.

Flitsmacht

De Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) van de NAVO bestaat uit ongeveer 20.000 militairen uit verschillende lidstaten met land-, luchtmacht en marine-eenheden. De flitsmacht is het eerst en snelst inzetbaar, waar dan ook ter wereld.
 

Ollongren naar Berlijn

Morgen spreekt minister Kajsa Ollongren haar Duitse collega Christine Lambrecht in Berlijn. Met name de nauwe samenwerking tussen beide krijgsmachten staat op de agenda. Uiteraard komt ook de situatie rond Oekraïne aan de orde.