Drugsjager Zr.Ms. Holland thuis na inzet in de West

Een recordvangst van 6.600 kilo drugs en 27 aan de Amerikaanse autoriteiten overgedragen verdachten. Dat kon Zr.Ms. Holland alleen al in het laatste kwartaal van vorig jaar op zijn conto bijschrijven. Het marineschip keerde vandaag na bijna 8 maanden terug uit het Caribisch gebied.

Het stationsschip in de West stuurde voor het eerst ook 2 Amerikaanse patrouilleschepen aan. Dat gebeurde tijdens een 3 weken durende counterdrugsoperatie. In deze periode werd bij diverse acties zo’n 5.000 kilo cocaïne onderschept. Vliegtuigen van de Kustwacht Caribisch Gebied en de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie Joint Interagency Task Force South ondersteunden de operaties. Ook kustwachtcutter Panter nam deel aan de acties.

Noodhulp

Zr.Ms. Holland, uitgerust met een NH90-maritieme gevechtshelikopter, verleende in augustus ook noodhulp aan Haïti. Het land was getroffen door een zware aardbeving. Andere taken van het stationsschip zijn het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en inzet tijdens zoek- en reddingsoperaties.

De bemanning is in het gebied 1 keer gewisseld.

Uitgesteld vertrek

Zr.Ms. Friesland zou de Holland aflossen, maar zijn vertrek op 3 januari werd uitgesteld. Dat kwam omdat meerdere bemanningsleden besmet bleken met het coronavirus. Ook kampte het patrouilleschip met een technisch mankement. De Friesland zet nu morgen koers richting de West.