Luchtmacht krijgt in februari onbemande MQ-9 Reaper

De Koninklijke Luchtmacht krijgt in februari 2022 de beschikking over de MQ-9 Reaper. Dan start de opbouw van het systeem in het Caribisch gebied. Het gaat om 4 grondstations en 4 onbemande verkenningsvliegtuigen. De toestellen kunnen vanuit de lucht data en informatie verzamelen.

Defensie beproeft het onbewapende systeem voorlopig op Curaçao. Dat heeft te maken met de gunstige weersomstandigheden en beschikbaarheid van het luchtruim. Ook kan de Reaper in het Caribisch gebied al voor Defensietaken worden ingezet. Bijvoorbeeld bij de ondersteuning van civiele autoriteiten of voor opsporing en toezicht. Daarbij wordt deels samengewerkt met de Verenigde Staten, zoals bij counterdrugsoperaties.

De vliegtuigen en 2 grondstations worden gestationeerd op vliegveld Hato. De 2 andere grondstations staan op Vliegbasis Leeuwarden. Hier worden ook de beelden vanuit het Caribisch gebied geanalyseerd. De MQ-9 krijgt Leeuwarden uiteindelijk ook als thuisbasis.

De Reaper bevat sensoren die zowel op land als boven zee langdurig kunnen observeren en informatie verzamelen, zonder dat er een piloot aan boord zit. Dankzij de besturing per satelliet is het toestel wereldwijd te bedienen. Het systeem past volledig bij de wens van Defensie om te opereren op basis van informatiegestuurd militair optreden.