Hoge NAVO-functie voor Maas bij plannen operaties

Brigadegeneraal Jan-Willem Maas wordt de nieuwe plaatsvervangend chefstaf Plannen bij het NATO Allied Joint Force Command (JFC) in het Limburgse Brunssum. In de rang van generaal-majoor volgt hij op 10 januari 2022 luitenant-generaal Kees Matthijssen op, die Force Commander wordt van de VN-missie Minusma in Mali.

Vergroot afbeelding Brigadegeneraal Jan-Willem Maas.
Brigadegeneraal Jan-Willem Maas.

Het JFC in Brunssum is één van de operationele hoofdkwartieren van de Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), het militaire commando van de NAVO. Bij het JFC worden NAVO-operaties gepland, voorbereid en uitgevoerd.

Als plaatsvervangend chefstaf wordt Maas verantwoordelijk voor de supervisie en coördinatie over de ontwikkeling en productie van deze plannen binnen het hoofdkwartier in Brunssum. Hij is bijvoorbeeld nauw betrokken bij de NAVO-activiteiten als enhanced Forward Presence in de Baltische staten en de NATO Response Forces.

Maas is nu nog commandant van 13 Lichte Brigade. Die taken worden vanaf 24 december tot 1 maart 2022 waargenomen door kolonel Ruben Koopman.

Loopbaan

Maas begon zijn militaire loopbaan in 1987 aan de Koninklijke Militaire Academie. 4 jaar later werd hij tweede luitenant bij de Veldartillerie. Daar vervulde bij verschillende operationele functies. Na een studie Nederlands recht aan de Universiteit in Maastricht, werd hij in 2002 juridisch adviseur bij het Duits-Nederlands legerkorps (1GNC) in Münster. Er volgde een uitzending naar Afghanistan, waar hij onder andere de juridisch adviseur van de Duitse commandant ISAF was.

Terug in Nederland werkte Maas bij de afdeling Algemeen Beleid van de landmachtstaf en werd hij vervolgens bevorderd tot luitenant-kolonel. Er volgden functies als die van stafofficier bij het Opleidings- en Trainingscentrum Operatiën en die van commandant van Schoolbataljon Zuid in Oirschot.

Maas deed vervolgens ervaring op in de Verenigde Staten. Hij volgde verschillende studies, waaronder aan de School of Advanced Military Studies. Eenmaal terug werd Maas hoofd Stafbureau bij de Hoofddirectie Algemene Beleidszaken. In 2014 werd hij als kolonel Chef Kabinet van de Commandant Landstrijdkrachten. Er volgde een terugkeer bij 1GNC als Assistent Chief of Staff, waarna Maas sinds maart 2019 commandant van 13 Lichte Brigade was.