Dubbele drugsvangst voor Zr.Ms. Holland in Caribisch gebied

Zr.Ms. Holland heeft met 2 acties in totaal zo’n 535 kilo drugs onderschept in het Caribisch gebied. Het Nederlandse marineschip deed de onderscheppingen eind vorige maand, maar de vangst is vandaag pas bekendgemaakt.

Vergroot afbeelding Pakketten drugs.
In totaal is zo'n 535 kilo drugs onderschept.

In beide gevallen werd met de snelle onderscheppingsboten FRISC’s een zogenaamde go-fast tot stoppen gedwongen. Bij de eerste actie wisten de smokkelaars de drugs overboord te gooien. Een deel hiervan is uit het water gevist. Het andere deel is in zee verloren gegaan.

Aan boord van de boot werd geen smokkelwaar meer aangetroffen. De 3 verdachten zijn aangehouden. Het gaat om 1 Venezolaan en 2 Dominicanen. Zij zijn samen met de drugs overgedragen aan een Amerikaans kustwachtschip.

Tweede vangst

Een dag later kwam de NH90-maritieme gevechtshelikopter van de Holland een andere go-fast op het spoor. Ook nu probeerden de smokkelaars hun waar overboord te gooien. De FRISC’s, met aan boord een team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers, was er nu wel tijdig bij.

Aan boord troffen zij 9 pakketten cocaïne aan, goed voor in totaal 270 kilo. Ook deze verdachten en drugs zijn overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten. De smokkelaars worden in de Verenigde Staten vervolgd.

Actief sinds mei

Zr.Ms. Holland is sinds mei actief in de regio. Het schip wordt onder meer ingezet voor counterdrugs operaties en bij humanitaire hulpverlening. Ook diverse kustwachttaken in het Caribisch gebied zoals het opsporen van illegale visserij, milieudelicten en de inzet tijdens reddingsoperaties behoren tot het takenpakket.