Jachtvliegers trainen op Vlieland het gooien van bommen

Belgische en Nederlandse vliegers trainen vanaf vandaag het afwerpen van bommen met een explosieve lading. Dat gebeurt met jachtvliegtuigen boven de Vliehors Range op het meest westelijke deel van Vlieland. Het gaat om zogenoemde 500-ponders van het type MK82 en GBU-12. De vluchten zijn de hele week tot en met vrijdag 11.00 uur.

Vergroot afbeelding Een explosie in de branding.
500-ponders zorgen voor een flinke explosie.

De luchtmachten van beide landen bereiden zich dagelijks voor om hun vaardigheden op peil te houden. Het afwerpen van bommen hoort daar ook bij.

Tijdens de oefeningen is de Vliehors Range op Vlieland voor publiek gesloten. Waarschuwingsborden markeren de grens van het oefenterrein. Rode vlaggen geven aan als er wordt ‘gebombardeerd’.

Vergroot afbeelding Een bord met een vlag.
Beeld: Waarschuwingsborden markeren de grens van het oefenterrein.

Meetposten

Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht heeft op Texel mobiele posten om geluid te meten. Weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidbelasting zijn bepalend voor het wel of niet uitvoeren van de geplande trainingsvluchten. De meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

Deze range met codenaam Cornfield Range is al sinds 1948 een belangrijke oefenlocatie. Het gebied bestrijkt ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein staan bom-, schiet-, en raketdoelen voor vliegtuigen. Gedurende het hele jaar zijn er trainingen met oefenbommen en tussen 15 september en 28 februari ook met echte bommen.

Meer informatie

Zie voor meer informatie over vliegbewegingen: luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Hinder van de vluchten? Maak dit dan kenbaar via luchtmacht.nl/geluidshinder. Hier is het ook mogelijk vragen te stellen.