Luchtmobiel dropt meerdere primeurs tijdens grote para-oefening

11 Luchtmobiele Brigade startte deze week met de internationale oefening Falcon Leap. De eenheid is gespecialiseerd in de snelle inzet van troepen via de lucht en oefende daarvoor de zogenoemde cargodroppings. Met tactische transportvliegtuigen van 336 Squadron en internationale partners werden ladingen gedropt boven de oefengebieden Marnewaard en Schaffen (België) en Vliegbasis Deelen.

Vergroot afbeelding Vanuit een C-130 transportvliegtuig worden container delivery systems gedropt.
Vanuit een C-130 transportvliegtuig worden container delivery systems gedropt.

In totaal zijn er zo’n 80 container delivery systems gedropt en 1 zware lading. Dit gebeurde in samenwerking met Amerikaanse, Poolse en Italiaanse collega’s. Falcon Leap bood de mogelijkheid om samen te trainen en bekend te raken met elkaars materieel en procedures. Een mogelijke airborne operatie gebeurt tegenwoordig tenslotte altijd in samenwerking met coalitietroepen. Interoperabiliteit, het hanteren van dezelfde procedures en werkwijze, is dan essentieel.

De hermetisch afgesloten ‘bezorgcontainer’ zijn zeer geschikt om slecht bereikbare troepen te voorzien van kwetsbare zaken als voeding of munitie. Dat geldt ook voor hulpgoederen aan mensen in een rampgebied.

Vergroot afbeelding Container delivery systems staan in het geopende laadruim van een vliegende C-130 transportvliegtuig klaar voor dropping.
Container delivery systems staan in het geopende laadruim van een vliegende C-130 transportvliegtuig klaar voor dropping.

Primeurs

Tijdens Falcon Leap werd voor het eerst een zogenoemde cross-loading gedaan. Daarbij werden Nederlandse ladingen uit een Pools C-295M transportvliegtuig geworpen. Ook is er voor het eerst een zware lading (meer dan 1.000 kilo) gedropt onder leiding van Amerikaanse militairen. Het kunnen afwerpen van dergelijke ladingen verbreedt de inzetbaarheid van de eenheid. In de toekomst wil de luchtmobiele brigade deze inzetvorm toevoegen aan de operationele ‘gereedschapskist’ .

Vergroot afbeelding Een zware last van tenminste 1.000 kilo wordt aan boord geladen van een transportvliegtuig.
Een zware last van tenminste 1.000 kilo wordt aan boord geladen van een transportvliegtuig.

Nog een dropweek

Er staat nog een volledige dropweek op de planning. Dan draait het om parachutedroppings van militairen op de Ginkelse Heide, Heteren, Houtdorperveld, Renkum, Marnewaard en de Hechtelse Heide (België). Ook beoefenen militairen voor het eerst airdrops vanuit een helikopter. Daarvoor nemen de Amerikaanse en Tsjechische partners helikopters mee.

Falcon Leap is georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade. De deelnemende eenheden komen uit België, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Portugal, Tsjechië en de VS.

Vergroot afbeelding Luchtmobiele infanteristen zien toe op de landing van een gedropt container delivery system.
Luchtmobiele infanteristen zien toe op de landing van een gedropt container delivery system.

Herdenking Market Garden

Falcon Leap valt samen met de jaarlijkse herdenking van operatie Market Garden in Ede. 11 Luchtmobiele Brigade, 336 Squadron en de internationale partners ondersteunen de herdenking met een parachutistendrop op 18 september.