Amerikaanse award voor Reaper-squadron

306 Squadron (MQ-9 Reaper) heeft gisteren een Amerikaanse award gekregen voor de bijdragen aan de missies tegen terreurorganisatie ISIS en in Afghanistan. Die werd de afgelopen 3 jaren met name geleverd door hun PED-cell, wat staat voor processing, exploitation and dissemination (verwerken, gebruiken en verspreiden). Vanuit Leeuwarden analyseerde de eenheid beeldmateriaal van de onbemande verkenningsvliegtuigen voor de coalitie in Qatar.

De cel verwerkte de beelden tot bruikbare inlichtingenproducten en verspreidde die onder de internationale deelnemers van de missies Inherent Resolve en Resolute Support. Eerstgenoemde werd in het leven geroepen om de opmars van de islamitische terreurorganisatie IS te stoppen. Een brede coalitie van internationale partners voerde operatie Inherent Resolve uit. De cel leverde daarnaast inlichtingen aan de deelnemers van Resolute Support in Afghanistan.

Belangrijke ervaring

Bij het uitreiken van de award door het US Central Command werden de Nederlandse pioniersgeest en eigen initiatief geroemd. Nederland was het 1e coalitieland dat op deze manier een bijdrage leverde met zijn PED-capaciteit. De bijdrage was niet alleen waardevol voor de genoemde missies, maar is ook een belangrijke ervaring voor het opzetten van de eigen MQ-9-capaciteit en de komst van de MQ-9’s later dit jaar.