Duitse en Nederlandse luchtverdedigers trainen voor interventiemacht

Duitse en Nederlandse luchtverdedigers bereiden zich voor op eventuele inzet van de snelle interventie-eenheid van de NAVO. De eenheden staan in 2023 stand-by voor de zogenoemde flitsmacht, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Vanaf vandaag tot en met 17 september trainen ze gezamenlijk tijdens Cerberus Knife in Limburg en Noord-Brabant.

Vergroot afbeelding Het Duitse LeFlaSys-wapensysteem (links) en het Nederlandse NASAMS.
Het Duitse LeFlaSys-wapensysteem (links) en het Nederlandse NASAMS.

De Duitse luchtverdedigers vertrokken afgelopen week uit Oldenburg in Holstein met veel materieel per trein. Hun zogenoemde LeFlaSys-luchtverdedigingswapensysteem wordt gezamenlijk ingezet met het Nederlandse NASAM-systeem (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile). LeFlaSys is bedoeld voor de korte afstand, ter bescherming van grondtroepen. Het bestaat uit Stinger-raketten en radarsystemen. Het NASAMS schakelt luchtdreigingen op middellange afstanden uit met zijn sensoren en AMRAAM-raketten (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile).

Privévliegtuigje als doelwit

Er wordt getraind bij Boekel, Deurne, Gemert, Oirschot, Overloon, Uden, Venray en Vredepeel. In laatstgenoemde plaats is het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) gelegerd. Tijdens de oefening worden  besluitvormingsprocessen, verplaatsingen en luchtverdedigingsoperaties gezamenlijk gedaan. De militairen gebruiken  drones en zelfs een privévliegtuigje. Dat fungeert als doelwit.

De meeste luchtverdedigingsoefeningen worden gesimuleerd. Daarvoor worden wel eerst de wapensystemen en het commando-element opgebouwd. De gesimuleerde luchtverdedigingsoperaties gebeuren vanuit ‘blik’. Dit zijn de containers met apparatuur waarin de militairen werken. Oefenmunitie wordt alleen gebruikt in militaire oefenterreinen, niet in civiel gebied. In oktober vuren de eenheden echt met de wapensystemen op een schietterrein op Kreta.

Vergroot afbeelding Duits materieel per trein onderweg van Oldenburg in Holstein naar Nederland voor oefening Cerberus Knife.
Duits materieel per trein onderweg naar Nederland.

NAVO-interventiemacht

De NAVO interventiemacht bestaat uit eenheden met verschillende reactietijden. Ze zijn overal ter wereld inzetbaar binnen 5 tot 30 dagen. De Nederlandse en Duitse luchtverdedigers behoren tot het snelst inzetbare deel. Om de 12 maanden staan er andere eenheden stand-by.

Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando

Het DGLC verdedigt het luchtruim vanaf de grond. Het beschermt vitale objecten, eenheden en gebieden van Nederland én bondgenoten. Met geleide raketten schakelt de eenheid vijandelijke vliegtuigen, helikopters, raketten, artillerie, mortieren en drones uit.