Chinooks keren na 3 weken blussen terug uit Albanië

De 2 Chinook-transporthelikopters van Defensie die zijn ingezet bij de brandbestrijding in Albanië keren terug naar Nederland. Ook het circa 40-koppige detachement keert huiswaarts. Zij waren sinds 7 augustus in het land om verschillende branden te bestrijden.

Vergroot afbeelding Vanuit een Chinook wordt de rode bambi bucket met water gevuld.
Vanuit een Chinook wordt een rode bambi bucket met water gevuld.

In totaal deden de Nederlandse helikopters 493 drops, goed voor zo'n 3 miljoen liter water. Dat gebeurde via een bambi bucket, een grote waterzak onder de helikopter. Er werd vrijwel continu een toestel ingezet, het andere stond paraat als back-up.

De laatste week richtte Defensie zich met de lokale autoriteiten vooral op het bestrijden van branden in het noorden van het land. Het vuur is succesvol weggeleid van de steden Kukës, Pukë en Lezhë.

Einde aan intensieve periode

Voor het team is er vandaag een einde gekomen aan een intensieve periode, die eerst tot 21 augustus zou duren. Omdat de nood op dat moment nog hoog was, is de inzet verlengd tot en met vandaag. De branden zijn inmiddels inactief of onder controle.

Het Defensie Helikopter Commando kijkt met gepaste trots terug op de inzet. “Helpen, beschermen en verschil maken, dat is wat ons drijft. Dat hebben we in Albanië met volle inzet en overtuiging gedaan”, aldus kapitein-vlieger Marijn.

De Albanese minister van Defensie Niko Peleshi sprak zijn dank uit voor alle hulp. Hij was bijzonder blij dat de helikopters van Defensie een week langer bleven. “Deze zomer was ongebruikelijk qua brandsituatie. We hebben 2 levens verloren, maar ook huizen en vele hectaren zijn verbrand. Ik buig met dankbaarheid voor de militairen, brandweerlieden en bondgenoten uit de EU en VS. Zij hebben de schade geminimaliseerd.”

Onderhoud bij thuiskomst

De helikopters worden uiterlijk 31 augustus in Nederland verwacht. Zij ondergaan na thuiskomst een onderhoudsbeurt. De toestellen worden snel daarna weer ingezet voor andere opdrachten.

De inzet in Albanië is gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Unie.