Samenwerking Defensie en relatieziekenhuizen vernieuwd

De samenwerking tussen Defensie en civiele ziekenhuizen is vernieuwd. Defensie tekende vandaag de contracten met 4 nieuwkomers, namelijk de universitaire medische centra van Amsterdam, Leiden, Maastricht en Utrecht.

Vergroot afbeelding Voorzitter Raad van Bestuur Erasmus Medisch Centrum professor dr. Ernst Kuipers en commandant Defensie Ondersteuningscommando luitenant-generaal Mario Verbeek tekenen voor vernieuwde samenwerking.
Voorzitter Raad van Bestuur Erasmus Medisch Centrum professor dr. Ernst Kuipers en commandant Defensie Ondersteuningscommando luitenant-generaal Mario Verbeek tekenen voor vernieuwde samenwerking.

Daarnaast werd de samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum, het Radboud Universitair Medisch Centrum en het Haaglanden Medisch Centrum opnieuw bekrachtigd. Het Instituut samenwerking Defensie en Relatieziekenhuizen (IDR) coördineert de samenwerking. Het initiatief is voor alle deelnemers van groot belang. Militair medisch personeel van het IDR werkt in de zogenoemde relatieziekenhuizen als zij niet op uitzending zijn. Hierdoor houden zij dagelijks hun vaardigheden op peil in de praktijk. Ook doen zij voortdurend kennis op van de laatste medische ontwikkelingen.

Traumazorg

Nieuw is de coördinerende rol van het IDR bij de zogenoemde praktische tewerkstelling (PTW) van algemeen militair verpleegkundigen bij de aangesloten ziekenhuizen. Iedereen die werkt in de militaire gezondheidszorg heeft de PTW nodig voor de BIG-registratie. Dit laatste is de wettelijke erkenning van iemands kennis en kunde.

Door de PTW aan te bieden in de relatieziekenhuizen, sluit het werk van de militair verpleegkundigen meer aan bij wat er operationeel van ze wordt gevraagd. Dit betekent bijvoorbeeld meer gericht op traumazorg. Door voortdurend te leren in de patiëntenzorg verbetert ook het werk tijdens een uitzending.

Vergroot afbeelding Vlnr: Ingrid Wolf,voorzitter Raad van Bestuur Haaglanden Medisch Centrum, luitenant-generaal Mario Verbeek en mevrouw Ramautar, internist-endocrinoloog bij het Haaglanden Medisch Centrum.
Vlnr: Ingrid Wolf,voorzitter Raad van Bestuur Haaglanden Medisch Centrum, luitenant-generaal Mario Verbeek en mevrouw Ramautar, internist-endocrinoloog bij het Haaglanden Medisch Centrum.

Mee op missie

De relatieziekenhuizen stellen medisch specialistisch personeel ter beschikking aan Defensie. Een relatieziekenhuis stelt 2 eigen teams beschikbaar tegenover 1 Defensieteam. Deze ‘wederkerige’ medewerkers worden reservist. Ze gaan mee op uitzending of oefening en ondersteunen zo Defensie bij de uitvoering van haar operationele taken.

Maar ook de relatieziekenhuizen profiteren. Militair medisch personeel komt bovenop de normale personeelsformatie van het ziekenhuis. En als ze niet op uitzending of oefening zijn, beschikt het ziekenhuis dus over extra handen aan het bed. Daarnaast brengt het medisch personeel van Defensie weer speciale vaardigheden en ervaring mee vanuit de militaire praktijk. De reservisten doen deze ervaring ook op tijdens missies.