Defensiehelikopters schieten te hulp bij blussen bedrijfsbrand in Den Bosch (update)

Militaire transporthelikopters assisteren de brandweer in Den Bosch bij het blussen van een grote brand bij een verschrotingsbedrijf. Een Chinook en een Cougar droppen sinds vanmiddag via flexibele zakken duizenden liters water op de vlammenzee.

Vergroot afbeelding Een helikopter blust met een bambi bucket een brand.
Een Chinook boven het brandende complex in Den Bosch.

De brand op het industriële complex brak in de vroege ochtend uit. Op verzoek van Veiligheidsregio Brabant-Noord is de hulp van Defensie ingeroepen.

Een Chinook is in staat met een zogenoemde bambi bucket zo’n 10.000 liter water te lossen, een Cougar 2.500 liter. De toestellen halen het water uit het Engelermeer, een recreatieplas bij Den Bosch.

Vergroot afbeelding Een 2.500-liter bambi bucket.
Een 2.500-liter bambi bucket.

Bewezen meerwaarde bij blussen

De helikopters van het Defensie Helikopter Commando bewezen al vaker hun meerwaarde bij het blussen van branden. Vorig jaar bijvoorbeeld toen het natuurgebied Deurnsche Peel in een vuurzee veranderde. Chinooks gooiden toen bijna een half miljoen liter water op de vlammen.
Vanuit de lucht konden de toestellen gebied bereiken waar de brandweer op de grond onmogelijk kon komen.

Update

Om te helpen bij het blussen van de brand in Den Bosch vlogen beide transporthelikopters af en aan. Dat gebeurde tot ongeveer 19.00 uur. Er is meer dan 170.000 liter water op het vuur gegooid. Per tweet dankte burgemeester Jack Mikkers Defensie voor de hulp.

De brand was gisteravond nog niet onder controle.