Baan op maat voor Reservisten Specifieke Deskundigheid

Of je je als reservist nou 4 of 30 uur per week kunt inzetten voor Defensie, er is altijd wel een plek en een passende manier van inzet te vinden. Met die gedachte zijn deze week ruim 100 reservisten bijgepraat. Dat gebeurde tijdens het jaarlijks evenement van de HUB Reservisten Specifieke Deskundigheid (RSD). Dit is een matchingplatform voor RSD’ers.

Vergroot afbeelding Een zaal vol reservisten.
Ruim 100 reservisten zijn bijgepraat over een passende manier van inzet.

Deze militairen zijn ondergebracht bij 1 Civiel en Militair Interactie Commando (1CMICo), een joint eenheid binnen de landmacht. De reservisten hebben een baan buiten de krijgsmacht, maar beschikken over een specialisme dat niet of onvoldoende aanwezig is binnen Defensie. Denk hierbij aan landbouwkundigen, economen, juristen, tolken, communicatie- en cyberspecialisten. Zij stellen hun civiele kennis en ervaring tijdelijk beschikbaar voor het dagelijks functioneren van de krijgsmacht.

Vergroot afbeelding Gesprek tussen militair en reservist.
Een van de matchgesprekken tijdens het evenement.

Banenmarkt

Tijdens de HUB was er een banenmarkt, waarbij de RSD’ers concrete functies kregen aangeboden. Via dit platform zijn in het afgelopen jaar 170 RSD’ers krijgsmachtbreed ingezet. Het jaarlijkse evenement zorgt er op deze manier voor dat er sneller op maat gematcht kan worden tussen organisatie en RSD’ers. Er is namelijk veel meer mogelijk dan wat de organisatie denkt en wat de RSD’er zelf voor ogen heeft.

Directeur HR van de landmacht brigadegeneraal Peter van der Tuin benadrukt dat reservisten inmiddels een integraal onderdeel zijn het personeelsbestand. “Schaalbaarheid is nu een topprioriteit binnen de landmacht. Daar sluiten reservisten 1CMICo naadloos op aan. We hebben ze keihard nodig. Daarnaast verwacht Nederland van de RSD’er dat deze meedenkt om de invulling voor hoofdtaak 1, het verdedigen van Nederland en het NAVO-verdragsgebied, zo goed mogelijk vorm te geven. Oftewel: be ready to fight tonight.”

Taskforce Oekraïne

Een voorbeeld van een eenheid die een groot beroep op RSD’ers doet, is de Taskforce Oekraïne. Deze Taskforce coördineert vanuit Defensie de militaire steunverlening aan Oekraïne. Van de ongeveer 20 medewerkers is een derde reservist. “Zij waren en zijn onmisbaar om onze militaire steun aan Oekraïne handen en voeten te geven”, aldus kolonel Simon Wouda.

Een van deze RSD’ers is eerste luitenant Thomas. Hij was jarenlang actief in de gemeentelijke politiek, maar stapte fulltime aan boord van de Taskforce Oekraïne. “De Taskforce zit dicht op het vuur en doet belangrijk werk in de weerbaarheid van de Oekraïners tegen Rusland. De steun is deels op het gebied van materieel, munitie en de logistiek daarvan, maar ook politiek. En dàt is mijn vakgebied. Er is zoveel te doen en het resultaat is betekenisvol voor de veiligheid in de wereld.”