Marine ruimt vliegtuigbom uit WO II in Noordzee

Zr.Ms. Makkum heeft gisteren een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog geruimd. Deze lag in de Noordzee. Het gaat om een 500 ponder. Het projectiel lag 30 nautische mijl ten westen van IJmuiden. Volgende week ruimt het schip nog een vliegtuigbom ter hoogte van Den Haag.

Vergroot afbeelding Een bom wordt op zee tot ontploffing gebracht.
Zr.Ms. Makkum bracht een 500 ponder tot ontploffing.

Het schip is bezig aan een afscheidstournee. De mijnenjager gaat naar verwachting eind dit jaar gepland uit dienst. Om hier stil bij te staan, brengt het schip dit weekend ook daadwerkelijk een bezoek aan het Friese dorp Makkum. Daar meert het in de buitenhaven af. Hierbij wordt vandaag de scheepsbel in bruikleen overhandigd aan de Stichting Ald Makkum. Ook is het schip morgen geopend voor publiek. Dat is tussen 10.00 en 14.00 uur.

Overgedragen aan Oekraïne

Op termijn wordt de Makkum overgedragen aan Oekraïne. De marine leidt de Oekraïners op om ervoor te zorgen dat zij het schip en de procedures beheersen. Behalve de Makkum gaat ook Zr.Ms. Vlaardingen naar Oekraïne. Defensie vervangt beide schepen voor nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen. Het eerste hiervan komt in 2025 in dienst.

Tienduizenden bommen

De marine zet de mijnenjagers nog altijd geregeld in. Zo liggen alleen al in de Noordzee naar schatting tienduizenden mijnen, vliegtuigbommen en andere munitieresten. Deze stammen niet alleen uit de Tweede maar ook uit de Eerste Wereldoorlog. Ze worden vaak gevonden door vissers, waarna ze hun vondst melden aan de kustwacht. Mijnenjagers maken de projectielen vervolgens onschadelijk.

NATO Response Force

Tot slot maken de mijnenjagers regelmatig deel uit van de snel inzetbare NAVO-vlootverbanden. Zo is op dit moment Zr.Ms. Zierikzee actief binnen de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1.