Ollongren spreekt steun uit tegen Russische beïnvloeding in Moldavië

Minister Kajsa Ollongren heeft vandaag in Moldavië aangegeven het land te willen ondersteunen tegen Russische beïnvloeding. De Oost-Europese republiek is nauw verbonden met de situatie in Oekraïne. Eerder bezocht de bewindsvrouw Griekenland. Gisteren benadrukte ze daar bij haar ambtsgenoot Nikos Dendias het belang van samenwerking bij de militaire steun voor Oekraïne. Ook ging ze langs bij het hoofdkwartier van de operatie Aspides waar Nederland een bijdrage aan levert.

Vergroot afbeelding Ollongren en Anatolie Nosatîi staan tegenover Moldavische militairen.
Ollongren wil Moldavië ondersteunen tegen Russische beïnvloeding.

Moldavië wil lid worden van de EU. Nederland is daar voorstander van. Maar vanwege die Europese koers heeft het land te maken met een grote hybride dreiging vanuit Rusland. Het gaat daarbij om een mix van militaire en civiele instrumenten om Moldavië binnen de Russische invloedsfeer te houden. Denk aan militaire intimidatie, hackaanvallen en het omkopen van politici, rechters en openbaar aanklagers. Ook het organiseren van demonstraties, het saboteren van verkiezingen en het verspreiden van desinformatie dragen daaraan bij. Daarnaast zijn er Russische troepen aanwezig in de afvallige regio Transnistrië.

Vergroot afbeelding Ollongren en Maia Sandu staan met elkaar te praten.
Ollongren sprak met president Maia Sandu.

Ollongren sprak met president Maia Sandu en met haar Moldavische ambtsgenoot Anatolie Nosatîi. “We hebben een intentieverklaring getekend voor meer militaire samenwerking tussen onze landen”, aldus de minister. “Dat is een belangrijke stap.”

Daarnaast ondersteunt Nederland de European Union Partnership Mission voor Moldavië met € 4 miljoen. Dit om de veerkracht van de Moldavische staatsinstellingen te waarborgen.

Vergroot afbeelding Ollongren en Anatolie Nosatîi staan voor Moldavische militairen.
De minister met haar Moldavische ambtsgenoot Anatolie Nosatîi.

Cyberincidenten

De gesprekken gingen voorts over de inzet van een Cyber ​​Rapid Response Team. Dat is een snel inzetbaar reactieteam dat cyberincidenten bestrijdt en bijstand biedt bij cyberbeveiliging. Moldavië wil dat dit team een kwetsbaarheidsonderzoek uitvoert. Dit in verband met de aankomende presidentsverkiezingen. Samen met andere EU-lidstaten stemt Nederland daarmee in.

Nederland detacheert bovendien een cyberadviseur bij het Moldavische ministerie van Defensie. “Vandaag hebben we besproken dat we deze steun voortzetten”, aldus de bewindsvrouw.

Ollongren sprak ook met studenten aan de Staatsuniversiteit van Moldavië. “De toekomst van Moldavië ligt in de EU en wij blijven jullie steunen”, hield ze hen voor. “We hebben gezien wat er in Oekraïne is gebeurd en we willen voorkomen dat dit in welke vorm dan ook in jullie land gebeurt. Wij staan ​​achter Moldavië.”

Vergroot afbeelding De minister begroet het personeel van het operationeel hoofdkwartier van Aspides.
De minister bezocht het operationeel hoofdkwartier van Aspides.

Maritieme veiligheid

Vrije scheepvaart is van groot belang, zowel voor Nederland als Griekenland. Daarom  bezocht de minister gisteren het operationeel hoofdkwartier van Aspides in het Griekse Larissa. Naast de vrije doorvaart is het doel van de EU-operatie de maritieme veiligheid in de Rode Zee en de westelijke golf van Aden.

Nederland levert voor deze operatie het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp. Zr.Ms. Karel Doorman biedt vanaf begin mei tot eind augustus tanker- en medische capaciteit. Nederland is met 2 stafofficieren bij de operatie vertegenwoordigd.