Eremetaal voor 700 militairen: “Jullie hebben je verantwoordelijkheid al genomen”

“Jullie vormen onze eerste en belangrijkste verdedigingslinie, in binnen- en buitenland, en daar zijn we jullie ontzettend dankbaar voor.” Dat zei Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim vandaag tegen meer dan 700 militairen. Zij kregen in Gorinchem in bijzijn van vrienden, relaties en familie hun Herinneringsmedaille Internationale Missies. Dit is een ereteken voor militairen die hebben deelgenomen aan internationale vredesoperaties.

Vergroot afbeelding Militaire ceremonie in Gorinchem, waarbij 700 militairen een speciale onderscheiding krijgen.
In Gorinchem kregen ruim 700 militairen een speciale onderscheiding.

In dit geval ging het om deelname aan 7 verschillende missies. De CDS haalde ze een voor een aan. 309 militairen zijn geëerd voor hun inzet voor de enhanced Forward Presence in Litouwen. “We worden daar inmiddels gezien als de ‘preferred partner of choice’. Dat is aan jullie te danken: onze goed getrainde en gemotiveerde professionals”, zo merkte Eichelsheim op.

“Voor de Litouwers betekent onze aanwezigheid veel. Voor hen is de dreiging reëel en dichtbij. In iedere Litouwse familie zijn mensen die de Russische bezetting nog hebben meegemaakt, de deportaties, misdaden en martelingen. Zij weten één ding zeker: dat nooit meer.”

Vergroot afbeelding Militairen die hebben deelgenomen aan internationale vredesoperaties krijgen ereteken.
Het is een ereteken voor militairen die hebben deelgenomen aan internationale vredesoperaties.

Polen en Roemenië

Ook de inzet in Polen (221 militairen voor enhanced Air Policing) en Roemenië (134 militairen voor Battle Group Forward Presence) heeft raakvlakken met de dreiging vanuit Rusland. Zo onderschepten Nederlandse F-35’s meerdere keren Russische toestellen boven het NAVO-luchtruim. Eichelsheim: “Jullie aanwezigheid was een niet mis te verstane boodschap aan Rusland.”

Eenzelfde boodschap had hij voor de luchtmobiele militairen in Roemenië. Zij werkten daar samen met de Fransen en Roemenen. “De snelheid waarmee hier een stevige missie is neergezet, is ongeëvenaard. Dit laat het bondgenootschap en de Russen zien dat we snel kunnen reageren.”

Bosnië-Herzegovina

Dan was er nog de inzet in Bosnië-Herzegovina, waarvoor 4 militairen een medaille kregen. Zij zetten zich voor EUFOR in. Niet alleen om te voorkomen dat Rusland de situatie er destabiliseert, maar vooral om te voorkomen dat er opnieuw etnisch geweld uitbreekt. Ook troffen zij er voorbereidingen voor de komst van de inlichtingencapaciteit en 150 mariniers die er inmiddels zitten. “Het was stevig doorwerken”, aldus de CDS.

Midden-Oosten

De overige 3 missies waren allemaal in het Midden-Oosten. De Capacity Building Mission Iraq (CBMI), de NAVO-missie Irak (NMI) en de Europese Maritime Awareness-missie in de Straat van Hormuz (EMASOH). In totaal zijn hiervoor 45 militairen gedecoreerd.

Vergroot afbeelding Militaire muziek.
Het evenement werd omlijst met militaire muziek.

Morgen kan alles anders zijn

Die inzet is zeker in de huidige periode extra gewaardeerd, aldus de CDS. “Met de oorlog in Oekraïne zijn we in ander tijdperk beland. Het maakt duidelijk dat morgen alles anders kan zijn. Onze vrijheid, veiligheid en andere verworvenheden zijn minder vanzelfsprekend. Daarom ook onze oproep aan alle Nederlandse burgers om meer verantwoordelijkheid te nemen voor onze veiligheid. Hier hoef ik die oproep niet te doen. Jullie allen hebben die verantwoordelijkheid allang en ruimschoots genomen.”