Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederland en Jordanië hebben in een gezamenlijke actie 2 keer hulpgoederen gedropt boven Gaza. De ladingen waren bedoeld voor een Jordaans veldhospitaal. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 25 januari tot en met 6 februari 2024.

Vergroot afbeelding Heftruck lost pallets met goederen, om ze naar de C-130 te brengen. Op de goederen de Jordaanse en Nederlandse vlag.
Heftruck lost pallets met goederen, om ze naar de C-130 te brengen. Op de goederen de Jordaanse en Nederlandse vlag.

De droppings gebeurden vanuit C-130 Hercules-transportvliegtuigen. 

Vanwege het conflict tussen Hamas en Israël staat er voor dit soort humanitaire hulp of eventuele evacuaties een luchtmachtdetachement paraat in Nederland. Dat geldt ook voor een eenheid mariniers en de luchtmobiele brigade. Militairen van de Marine Spearhead Task Unit (MSTU) zijn binnen 72 uur inzetbaar, de rode baretten van de Rapid Reaction Compagnie binnen 48 uur.

Zr.Ms. Holland keerde vandaag terug in Den Helder. Het schip voer sinds november in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Dit om te helpen bij mogelijke evacuaties of humanitaire hulp aan Gaza.

In Libanon verblijft uit voorzorg een Defensieteam. Dat is daar vanwege de oplopende spanningen in het zuiden en in het noorden van Israël. De militairen bieden de Nederlandse ambassade in Beiroet een helpende hand als de veiligheidssituatie in Libanon daarom vraagt. Een team van Defensie ondersteunt ook de ambassade in het Egyptische Caïro.

10 Nederlandse militairen werken al langer als waarnemer in de grensgebieden tussen Israël en Libanon en Israël en Syrië. Dit doen ze voor de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). Ondanks beperkingen gaat het werk waar mogelijk door. Voor UNTSO zijn nog 2 militairen geplaatst op het hoofdkwartier in Jeruzalem.

Een Nederlandse genderadviseur werkt voor de United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) op het hoofdkwartier in het Libanese Naqoura. Binnen de mogelijkheden gaan ook hier de werkzaamheden door.

In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 2 burgers en 4 militairen. De missie richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie. Alle militairen maken het goed, maar hebben soms minder bewegingsvrijheid.

Vergroot afbeelding Militairen in een rij met de Nederlandse vlag.
De nieuwe eenheid in Litouwen is op volle sterkte.

Litouwen

Fennek-verkennings- en CV90-infanterievoeruigen kwamen per spoor aan in Litouwen. Daarmee is de nieuwe lichting Nederlandse militairen in de Baltische staat ook wat materieel betreft op volle sterkte.

Nederland draagt in Litouwen sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO. Defensie levert momenteel 270 tot 300 militairen. De internationale troepenmacht is in het Baltische land om te laten zien dat de NAVO hier paraat staat en solidair is met de Litouwse bevolking.

Roemenië

Zo’n 35 genisten van de landmacht bouwen een militaire basis in de Roemeense gemeente Luna. De militaire bouwvakkers maken een onderkomen voor ongeveer 40 collega’s van de luchtmacht. Die zijn daar gestationeerd om informatie te verzamelen aan de oostflank van de NAVO. Dat gebeurt met onbemande MQ9-vliegtuigen. De NAVO gebruikt de informatie bij de eventuele verdediging van het bondgenootschap.

Trainingen aan Oekraïne

Binnen Operatie Interflex voorzien Nederlandse trainers Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk van een basisopleiding. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactiek, schieten, wapenkennis en het omgaan met explosieven. Na de 5 weken durende opleiding vertrekken zij naar het front.

5 F-16-gevechtsvliegtuigen doen dienst in het F-16-trainingscentrum in Roemenië. De toestellen zijn bedoeld om Oekraïense en Roemeense vliegers op te leiden.

Zo’n 150 militairen van de luchtmobiele brigade trainen ook Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM 1 officier aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken verder 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland enkele militairen voor het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine (SAG-U) en voor het International Donor Coordination Centre (IDCC) in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt samengewerkt met vooruitgeschoven logistieke werklocaties in het Poolse Rzeszow, waar ook enkele Nederlandse militairen werken.

Vergroot afbeelding Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot in gesprek met een militair.
Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot bij de militairen in Bagdad.

Irak

Een 145-koppige eenheid van de luchtmobiele brigade is verantwoordelijk voor de force protection binnen de NAVO-missie in Irak (NMI). De compagnie beveiligt in en rond Bagdad militaire en civiele adviseurs. NMI is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in Irak te versterken en terroristische dreiging te verminderen. Dat gebeurt door het trainen, adviseren en assisteren van de defensie- en veiligheidssector. In de staf van NMI werken 5 Nederlandse militairen als adviseur.

Minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot bezocht in Bagdad de Nederlandse militairen. Bij de force protection werd haar onder meer uitgelegd hoe de verplaatsingen door Bagdad tot stand komen en waar onderweg op wordt gelet. De minister toonde zich niet alleen geïnteresseerd in het militaire werk, maar luisterde ook naar persoonlijke verhalen. Op haar beurt liet ze weten bij Iraakse autoriteiten hele positieve verhalen te hebben gehoord over de Nederlandse inzet. “Jullie werk hier is echt van meerwaarde”.

Vanuit het Iraakse Erbil werken verder nog 3 Nederlandse militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit is ook een Nederlandse stafofficier toegevoegd. Daarnaast zijn er 2 gestationeerd in Bagdad. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. 

Lopende operaties buitenland:

  • Een compagnie mariniers levert in Bosnië en Herzegovina een bijdrage aan de EU-missie EUFOR Althea. De eenheid heeft meerdere taken: van patrouilles tot ‘crowd and riot control’, en als snelle reactie-eenheid om ergens in het land steun te verlenen. Verder zijn er oefeningen met de Bosnische krijgsmacht. Ook werken 4 Nederlandse stafofficieren en een inlichtingenteam in het land. Zij leveren een bijdrage aan het hoofdkwartier van EUFOR Althea, om de missie goed aan te sturen.
  • Defensie draagt met 2 stafofficieren bij aan Prosperity Guardian, de maritieme operatie voor veiligheid in de Rode Zee.
  • Zr.Ms. Zierikzee vaart in noordelijke wateren voor het NAVO-vlootverband SNMCMG1. Het onschadelijk maken van eventuele explosieven in zee is een van de hoofdtaken van deze groep schepen.
  • België en Nederland voeren het commando over de European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASoH). De missie richt zich op het verminderen van de spanningen in de Golfregio. Door een beeld op te bouwen van wat er gebeurt, draagt de operatie ook bij aan een veilige doorvaart voor civiele schepen.
  • Nederlandse militairen leveren ook een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde de afgelopen week 45 explosieven in het hele land.
  • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische straaljagers. Op dit moment ligt de taak bij Nederland. Daarvoor staan een duo F-35's en 2 F-16’s bij toerbeurt stand-by
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
  • Uitvoeringsorganisatie Vriezenveen in Almelo verzorgt opslag en overslag van goederen die wachten op overdracht aan Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat.
  • Militairen ondersteunen de politie op Curaçao bij de handhaving van de orde. Dat is nodig vanwege een aantal carnavalsoptochten op het eiland.