Weekoverzicht Defensieoperaties

Een 145-koppige eenheid van de luchtmobiele brigade is verantwoordelijk voor de force protection binnen de NAVO-missie in Irak (NMI). De compagnie beveiligt in en rond Bagdad militaire en civiele adviseurs. De ‘rode baretten’ namen deze taak over van hun Deense collega’s. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 24 tot en met 30 januari 2024.

NMI is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in Irak te versterken en terroristische dreiging te verminderen. Dat gebeurt door het trainen, adviseren en assisteren van de defensie- en veiligheidssector. 

Vergroot afbeelding Op de grond liggende militair schiet op schietschijf.
De force protection traint de vaardigheden.

Vanuit het Iraakse Erbil werken verder nog 3 Nederlandse militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Daarnaast is er 1 gestationeerd in Bagdad. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.

Vergroot afbeelding Colonne militaire voertuigen op besneeuwde weg.
Een nieuwe lichting is aan de slag gegaan in Litouwen.

Litouwen

In Litouwen ging een nieuwe lichting Nederlandse militairen aan de slag voor de enhanced Forward Presence. Het gaat inmiddels om de 15e rotatie.

Nederland draagt in Litouwen sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO. Defensie levert momenteel 270 tot 300 militairen. De internationale troepenmacht is in het Baltische land om te laten zien dat de NAVO hier paraat staat en solidair is met de Litouwse bevolking.

Bewaking luchtruim Benelux

Een duo F-35's en ook 2 F-16's van Nederland staan bij toerbeurt stand-by voor de bewaking en bescherming van het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg. Deze zogenoemde quick reaction alert voeren Nederland en België afwisselend uit.

Zr.Ms. Zierikzee

Zr.Ms. Zierikzee vertrok naar noordelijke wateren om zich aan te sluiten bij een eskader mijnenjagers van het NAVO-vlootverband SNMCMG1. Het onschadelijk maken van eventuele explosieven in zee is een van de hoofdtaken van de groep schepen.

Roemenië

Defensie bereidt zich in Roemenië voor het op het verzamelen van informatie aan de NAVO-oostflank. Dat gebeurt met onbemande MQ-9-vliegtuigen. De alliantie gebruikt de informatie bij de eventuele verdediging van het bondgenootschap.

Midden-Oosten

Minister Kajsa Ollongren bezocht Irak, Israël, de Palestijnse Autoriteit en Egypte. Ze sprak met het Defensiepersoneel dat zich in de regio inzet voor veiligheid en stabiliteit. 

Vanwege het conflict tussen Hamas en Israël staan mariniers en een C-130-transportvliegtuig paraat in Nederland. De militairen en het luchtmachtdetachement zijn binnen 72 uur in te zetten voor evacuaties of ondersteuning van humanitaire hulp. Dit voor het geval de situatie in het Midden-Oosten verder verslechtert.

Zr.Ms. Holland is onderweg naar Nederland. Het schip voer sinds november in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Dit om te helpen bij mogelijke evacuaties of humanitaire hulp aan Gaza.

Ook in Libanon is uit voorzorg een Defensieteam. Dat is daar vanwege de oplopende spanningen in het noorden van Israël en het zuiden van Libanon. De militairen bieden de Nederlandse ambassade in Beiroet een helpende hand als de veiligheidssituatie in Libanon daarom vraagt. Een team van Defensie ondersteunt ook de ambassade in het Egyptische Caïro.

10 Nederlandse militairen werken al langer als waarnemer in de grensgebieden tussen Israël en Libanon en Israël en Syrië. Dit doen ze voor de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). Ondanks beperkingen gaat het werk waar mogelijk door. Voor UNTSO zijn nog 2 militairen geplaatst op het hoofdkwartier in Jeruzalem.

Een Nederlandse genderadviseur werkt voor de United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) op het hoofdkwartier in het Libanese Naqoura. Binnen de mogelijkheden gaan ook hier de werkzaamheden door.

In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 2 burgers en 4 militairen. De missie richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie. Alle militairen maken het goed, maar hebben soms minder bewegingsvrijheid.

Trainingen aan Oekraïne

Binnen Operatie Interflex voorzien Nederlandse trainers Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk van een basisopleiding. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactiek, schieten, wapenkennis en het omgaan met explosieven. Na de 5 weken durende opleiding vertrekken zij naar het front.

5 F-16-gevechtsvliegtuigen doen dienst in het F-16-trainingscentrum in Roemenië. De toestellen zijn bedoeld om Oekraïense en Roemeense vliegers op te leiden.

Zo’n 150 militairen van de luchtmobiele brigade trainen ook Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken verder 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland enkele militairen voor het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine (SAG-U) en voor het International Donor Coordination Centre (IDCC) in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt samengewerkt met vooruitgeschoven logistieke werklocaties in het Poolse Rzeszow, waar ook enkele Nederlandse militairen werken.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. 

Lopende operaties buitenland:

  • Een compagnie mariniers levert in Bosnië en Herzegovina een bijdrage aan de EU-missie EUFOR Althea. De eenheid heeft meerdere taken: van patrouilles tot ‘crowd and riot control’, en als snelle reactie-eenheid om ergens in het land steun te verlenen. Verder zijn er oefeningen met de Bosnische krijgsmacht. Ook werken 4 Nederlandse stafofficieren en een inlichtingenteam in het land. Zij leveren een bijdrage aan het hoofdkwartier van EUFOR Althea, om de missie goed aan te sturen.
  • Defensie draagt met 2 stafofficieren bij aan Prosperity Guardian, de maritieme operatie voor veiligheid in de Rode Zee.
  • België en Nederland voeren het commando over de European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASoH). De missie richt zich op het verminderen van de spanningen in de Golfregio. Door een beeld op te bouwen van wat er gebeurt, draagt de operatie ook bij aan een veilige doorvaart voor civiele schepen.
  • Nederlandse militairen leveren ook een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde de afgelopen week 47 explosieven in het hele land.
  • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
  • Uitvoeringsorganisatie Vriezenveen in Almelo verzorgt opslag en overslag van goederen die wachten op overdracht aan Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat.