Militairen op Cyprus verplaatsen taak naar Nederland

Mariniers en een C-130 Hercules-transportvliegtuig staan vanaf vandaag paraat in Nederland. Eerder was dat op Cyprus. De militairen en het C-130-detachement zijn binnen 72 uur in te zetten in de regio. Dit als de situatie in het Midden-Oosten verder verslechtert. Dat laten de ministers Kajsa Ollongren van Defensie, Hanke Bruins Slot van Buitenlandse Zaken en Geoffrey van Leeuwen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de Kamer weten.

De C-130 is eind deze middag geland op Vliegbasis Eindhoven. De militairen zetten gisteren al voet op Nederlandse bodem.

Het conflict tussen Hamas en Israël gaat naar verwachting nog enige tijd duren. De Joint Task Force keert daarom deels huiswaarts. Dit om voor langere tijd gereed te staan voor evacuaties of ondersteuning van humanitaire hulp. In Nederland trainen de eenheden hun mogelijke opdrachten. Op Cyprus ontbreken daartoe de mogelijkheden.

Een klein team militairen blijft op het eiland voor logistieke doeleinden. Zo zijn eenheden snel in te zetten, mocht dat nodig zijn. Daarbij blijft Nederland ook aangehaakt bij de internationale cel op Cyprus.

Zr.Ms. Holland

Zr.Ms. Holland vaart sinds 28 november in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Daar oefent het patrouilleschip om snel in actie te komen als de situatie daarom vraagt. De Holland is eventueel ook beschikbaar voor humanitaire hulpverlening, samen met internationale partners.

Hoe lang de Holland in het gebied blijft wordt bekeken in het licht van de actuele ontwikkelingen. Defensieteams in Beiroet en Caïro blijven ter plaatse. Dit ter ondersteuning van de Nederlandse ambassades.