Generaal Eichelsheim: “Jullie werk draagt bij aan stabiliteit in Bosnië-Herzegovina”

Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim is gisteren bij ‘zijn’ mannen en vrouwen in Bosnië-Herzegovina geweest. Daar voeren Nederlandse mariniers en andere militairen opdrachten uit voor de EUFOR-missie Althea.

Vergroot afbeelding Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim spreekt militairen toe.
Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim ging langs bij 'zijn' mannen en vrouwen in Bosnië-Herzegovina.

De militairen helpen samen met collega’s van 20 andere landen bij de handhaving van vrede en orde. Eichelsheim bezocht onder meer een van de locaties in een wijk van de hoofdstad Sarajevo waar de mariniers sociale patrouilles uitvoeren.  Hij kon zo met eigen ogen zien hoe de Nederlanders te werk gaan. “Jullie hebben in weinig tijd veel weten op te bouwen”, zei hij later tegen de troepen. “Jullie werk draagt bij aan stabiliteit in Bosnië-Herzegovina.”

Waardering

Het was niet alleen een constatering van Eichelsheim. De commandant van Eufor Althea liet de CDS eerder die dag al weten zeer te spreken te zijn over de professionaliteit van de marinierseenheid. Ook zei de Oostenrijkse generaal-majoor Helmut Habermayer te waarderen dat Nederland opnieuw militairen inzet in Bosnië.

Vergroot afbeelding Militairen op patrouille.
Mariniers patrouilleren in steden en dorpen om te laten zien dat EUFOR in het gebied aanwezig is.

Patrouilles

Het kabinet besloot tot deelname nadat de onrust in het land was toegenomen. Nederland levert momenteel zo’n 150 militairen voor Althea. Mariniers patrouilleren in steden en dorpen om te laten zien dat EUFOR in het gebied aanwezig is. De focus ligt op het creëren van een zogeheten Secure and Safe Environment (SASE). De patrouilles zijn laagdrempelig van aard. De mariniers wandelen door de straten, enkel bewapend met een pistool. Daarbij zijn er gesprekjes met lokale bewoners, maar het gaat vooral om de aanwezigheid. Daarnaast zijn de mariniers inzetbaar  bij het beteugelen van rellen.

Tot 1 april

Althea is een door de EU geleide militaire missie, die begon in 2004. De huidige rotatie van het 11e Raiding Squadron van het Korps Mariniers loopt van 1 oktober dit jaar tot 1 april 2024. Zij krijgen ondersteuning van andere Nederlandse militairen van verschillende defensieonderdelen.