Weekoverzicht Defensieoperaties

De explosieven opruimingsdienst heeft 2 granaten opgeblazen in een Twents natuurgebied tussen Oldenzaal en Beuningen. Een overzicht van Defensieoperaties in de periode van 31 mei tot en met 6 juni.

Vergroot afbeelding Embleem van de EOD.
Het embleem van de EOD.

Volgens de explosievenruimers is het aannemelijk dat de Duitsers de granaten in de Tweede Wereldoorlog buitmaakten op de Fransen. Door hun kaliber waren ze ook geschikt voor Duits geschut. De bezetter had rond deze plek in de bossen meerdere munitiedepots.

Inclusief de Franse granaten vernietigde de Explosieven Opruimingsdienst Defensie afgelopen week 43 explosieven in het hele land.

Oekraïne

Het forensisch en opsporingsteam van de marechaussee keerde terug uit Oekraïne. De ongeveer 60-koppige groep deed daar de afgelopen weken onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden.

Litouwen

De ‘live firing exercise’ op oefenterrein Pabrade draaide op volle toeren. Het doel van de multinationale training is een betere uitwisseling van onderlinge (wapen)systemen. De oefening op compagniesniveau draagt ook bij aan verdere versterking van de gevechtsgereedheid. De Nederlandse militairen trainden met Noorse en Duitse collega’s onder meer een bereden (per voertuig) en een uitgestegen aanval (te voet). Dat gebeurde met scherpe munitie.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Momenteel gaat het om 270 tot 300 militairen. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit uit te stralen met de Litouwse bevolking.

Vergroot afbeelding Militairen schieten wapen af. Achtergrond bergen in felblauw licht onder de wolken.
Training in Roemenië.

Roemenië

Nederlandse militairen in Roemenië trainden op de schietbaan met Roemeense special forces. Zo leren ze met elkaars wapensystemen omgaan.

Zo’n 140 Nederlandse militairen in Roemenië maken hier deel uit van de vooruitgeschoven NAVO-aanwezigheid. Met trainingen bereiden de militairen van de multinationale eenheid zich voor op alle mogelijke situaties. Dat gebeurt zodat ze het NAVO-grondgebied in Roemenië weten te verdedigen, mocht dat nodig zijn.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Trainingen Oekraïne

Zo’n 65 militairen van de landmacht voorzien in het Verenigd Koninkrijk Oekraïense militairen van een basistraining. Dat gebeurt op grote schaal

Onder de vlag van de EU Military Assistance Mission (EUMAM) levert Nederland verder 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken verder 4 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland 3 militairen die vallen onder het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine. Dat zetelt in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt ook samengewerkt met een Poolse vooruitgeschoven logistieke hub in Rzeszow, waar een van de militairen werkzaam is.

Lopende operaties buitenland:

 • Vanuit Erbil werken 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Daarnaast is er 1 gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak verder met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
 • In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de European Force (EUFOR Althea). Deze zet zich in voor de politieke en sociale stabiliteit.
 • Voor de missie Minusma in Mali werken nu nog 3 stafofficieren in Bamako. 1 militair staat de Duitsers in Gao bij. Daarnaast levert Nederland 4 agenten en 2 marechaussees aan de politiecomponent binnen de missie. Verder ondersteunen 4 Nederlandse militairen in Mali de Europese trainingsmissie EUTM.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in Slowakije Duitse Patriot-eenheden. De luchtverdedigingssystemen beschermen vitale objecten tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht. Dit gebeurt in NAVO-verband en heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.
 • Zr.Ms. Van Amstel heeft deelname aan de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1) even onderbroken voor een rol in Baltops23 in de Oostzee. Na afloop van de NAVO-oefening sluit het fregat weer aan bij de  SNMG1. Dit is een van de 4 snel inzetbare NAVO-vlootverbanden. Ze zijn permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap.
 • Zr.Ms. Groningen opereert als stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de vloot vormen zogenoemde vessel protection detachments. Deze beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Disengagement Observer Force (Undof), United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 3 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis) (in burger), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.