Eerste jongedames volgen speciale opleiding op Curaçao

Voor het eerst volgen Curaçaose jongedames uit kansarme milieus een speciale basisopleiding. Het Sociaal Vormingstraject (SVT) op marinekazerne Suffisant geeft de jongeren betere toekomstperspectieven. De organisatie is een samenwerking tussen Curaçaose Militairen (CURMIL), de lokale overheid en de Koninklijke Marine.

Deze week zijn 11 jongedames op vrijwillige basis begonnen aan een 14 weken durende opleiding.
De lichting bestaat uit vroegtijdige schoolverlaters, met weinig uitzicht op een baan of vervolgopleiding.

Tijdens het vormingstraject leren ze fysieke grenzen verkennen door te sporten. Ook leren ze gesprekstechnieken om bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek beter uit de verf te komen.

Vergroot afbeelding Jonge vrouwen komen aan op marinekazerne Suffisant.
11 jongedames nemen op vrijwillige basis deel aan een 14 weken durende opleiding.

Militaire grondslag

De training heeft een militaire basis, vertelt SVT-projectleider eerste luitenant Ramiro Look van de CURMIL. “Maar de deelnemers gaan zeker niet schieten. Het is vooral bedoeld om ze wat basisvaardigheden aan te leren en een betere toekomst te bieden.” De meiden krijgen de komende maanden tal van lessen van militairen en ingehuurde experts. Ze gaan sporten, zwemmen, krijgen Nederlandse les, leren survivallen tijdens een bivak en ervaren hoe het is om in teamverband te werken.

Vaste contracten

2 groepen jongemannen hebben eerder hetzelfde traject afgelegd. Dat levert mooie resultaten op, aldus Look. “De doelgroep zijn jongeren van 18 tot 24 jaar. Enkele van die jongens hebben inmiddels een vaste baan in de horeca gevonden.” Deelnemers worden na de SVT overigens niet ‘losgelaten’. Zij krijgen dan begeleiding tijdens een leer-werktraject, maar daar is Defensie niet bij betrokken. Dat loopt via de Curaçaose overheid.