Zr.Ms. Rotterdam begeleidt Russische schepen door de Noordzee

Zr.Ms. Rotterdam zal vandaag eerder vertrekken vanaf de Wereldhavendagen in Rotterdam om meerdere Russische schepen op de Noordzee te begeleiden. De Russische schepen zijn afkomstig van de Russische Noordelijke vloot en hebben het afgelopen half jaar in de Middellandse Zee geopereerd. De schepen zijn nu onderweg naar hun thuishaven.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Rotterdam op de Maas in Rotterdam.
Zr.Ms. Rotterdam op een eerder moment op de Maas in Rotterdam.

Het gaat om een kruiser uit de Slava-klasse (een zusterschip van de onlangs gezonken Moskva), een torpedobootjager uit de Udaloy-klasse, een tanker en een sleepboot. De schepen varen door de Nederlandse Exclusieve Economische zone (EEZ) en worden na passage verder begeleid door de NAVO-partners richting Rusland. De Koninklijke Marine begeleidde begin dit jaar nog 3 Russische landingsschepen die onderweg waren van de Oostzee richting de Zwarte Zee.

Zr.Ms. Rotterdam lag de afgelopen dagen in Rotterdam als publiekstrekker op de Wereldhavendagen. Het schip zou ook de rest van de zondag nog open zijn voor publiek en onderdeel uitmaken van verschillende demonstraties. In verband met de begeleiding van de Russische schepen kan het schip na vanmiddag 14.15 uur niet meer worden bezocht door publiek.