Koningspaar ontmoet militaire top aan boord van Zr.Ms. Rotterdam

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn momenteel aan boord van Zr.Ms. Rotterdam. Het amfibisch transportschip ligt afgemeerd in de haven van Oslo. Het koningspaar is in Noorwegen voor een 3-daags staatsbezoek.

Niet alleen de koning en zijn vrouw zijn aan boord van de Rotterdam. Er zijn ook militairen uit zowel de Nederlandse als de Noorse top. De vertegenwoordigers van de marine, landmacht en luchtmacht bespreken de huidige veiligheidssituatie en welke invloed die heeft op het Defensiebeleid. Verder wordt bekeken of er mogelijkheden zijn de militaire samenwerking tussen beide landen verder te verdiepen.

Vergroot afbeelding Ontvangst van het koninklijk paar aan boord van de Rotterdam.
Ontvangst van het koninklijk paar aan boord van de Rotterdam.

militaire top

Over de uitkomsten wordt het koninklijk paar eind van de middag door de militaire top geïnformeerd. Dat gebeurt in aanwezigheid van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen, die koning Willem-Alexander en koningin Máxima begeleidt.

Eerder vandaag was ook een delegatie van in Noorwegen wonende Nederlanders aan boord van het marineschip om het koningspaar te ontmoeten. Een samenkomst met de Nederlandse gemeenschap is een vast onderdeel van een staatsbezoek.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Rotterdam in de haven van Oslo.
Zr.Ms. Rotterdam in de haven van Oslo.

Operationele gereedheid

Zr.Ms. Rotterdam ligt in de Noorse haven vanwege een oefening waarbij het draait om operationele gereedheid. Hieraan doen ook het logistiek- en bevoorradingsschip Zr.Ms. Karel Doorman mee, het patrouilleschip Zr.Ms. Friesland en het fregat BNS Leopold 1, dat Nederland in 2005 aan België heeft verkocht.