Weekoverzicht Defensieoperaties

Tandheelkundig personeel van Defensie levert zorg aan Afghaanse evacués in Kosovo. Dat gebeurt vanuit een mobiele tandartspraktijk. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 22 tot en met 28 september.

Drugsvangst Caribisch gebied

In het Caribisch gebied wist kustwachtcutter Jaguar 3 vaartuigen met drugs te onderscheppen in de buurt van Curaçao. Dat gebeurde met hulp van de NH90-helikopter van Zr.Ms. Holland en een kustwachthelikopter. De drugs en 8 verdachten zijn overgedragen aan de politie. Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied en patrouilleert daar voor de Kustwacht Caribisch gebied.

Lopende operaties buitenland:

 • In Litouwen draagt Nederland met ongeveer 250 militairen bij aan de multinationale battle group. Daarmee toont de NAVO versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen. De Duitsers leiden de battle group die opereert vanuit Rukla. Momenteel spelen Belgische, Duitse, Litouwse, Luxemburgse, Nederlandse, Noorse en Tsjechische partners een rol binnen de battle group.
 • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • Zr.Ms. Evertsen maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. De reis van dit vlootverband is bedoeld voor internationale trainingen in het hoogste geweldsspectrum, het ondersteunen van operaties en diplomatieke activiteiten. Na een logistieke tussenstop en de mogelijkheid voor de bemanning wat te ontspannen op het eiland Guam is de Evertsen maandag weer naar zee gegaan.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
 • Zr.Ms Van Amstel maakt deel uit van Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband vormt de kern van het maritieme deel van de flitsmacht (VJTF) van de NAVO. Het verband vaart binnen Noord-Europa en bestaat onder meer uit Noorse, Canadese, Spaanse, Franse, Belgische en Portugese eenheden. Het multipurposefregat Van Amstel krijgt waarschijnlijk extra verantwoordelijkheid op het gebied van onderzeebootbestrijding. Aan boord is een NH90-maritieme gevechtshelikopter die hierbij kan assisteren.
   

Operaties/acties binnenland:

 • De EOD identificeerde en ruimde afgelopen week 36 projectielen. Daarnaast vernietigde Zr. Ms. Willemstad 3 explosieven op zee.
 • Defensie stelt nog steeds de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp en het Walaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide beschikbaar voor noodopvang van de evacués uit Afghanistan. Vanuit de opvanglocatie op Legerplaats Harskamp is een deel van de evacués overgebracht naar de opvang Heumensoord bij Nijmegen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.