Hulpverlening Haïti door Defensie komt op gang

Defensie is begonnen met de hulpverlening op het door een zware aardbeving getroffen Haïti. Het patrouillevaartuig Zr.Ms. Holland arriveerde gisteren voor de broodnodige hulp na de ramp van 14 augustus.

Een Nederlandse militair maakt contact met bewoners van Haiti.
Een Nederlandse militair maakt contact met bewoners van Haiti.

Inmiddels zijn er verkenningen op en boven het eiland uitgevoerd. Militairen zagen met eigen ogen dat de nood hoog is op het Caribische eiland.

Vanaf de Holland delen militairen vanaf morgen op verschillende plaatsen voedsel en water uit. Dat gebeurt met snelle rubberboten van het type FRISC en de NH90-boordhelikopter.

Water op weg naar inwoners van Haiti.
Water op weg naar inwoners van Haiti.

Van zeewater zoetwater maken

De Holland heeft daartoe 2 pallets aan noodrantsoenen en 35 pallets met flesjes water ingescheept (in totaal 23.220 liter). Als deze voorraad op is, kan het schip zelf nog dagelijks 35.000 liter zoetwater maken van zeewater.

Een van de rubberboten en Zr.Ms. Holland.
Een van de rubberboten en Zr.Ms. Holland.

Mariniers en genisten

Inmiddels hebben mariniers en ook genisten van de landmacht met de FRISC’s een geschikte aanlandplek gevonden bij het plaatsje Baradères. Daarbij werden zij verwelkomd door de lokale bevolking in kleine bootjes. De NH90-helikopter, met aan boord 3 Europese medisch specialisten, verkende de situatie vanuit de lucht. Zij beoordelen of de omgeving geschikt zou zijn om er een noodhospitaal op te bouwen.