Weekoverzicht Defensieoperaties

De enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen draait de grootste NAVO-oefening van de missie: Iron Wolf. De Nederlandse militairen trainen het optreden op brigadeniveau. Dat doen ze samen met collega’s uit België, Duitsland, Litouwen, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 19 tot en met 25 mei.

Iron Wolf is in volle gang, maar er was wel tijd voor een stukje bezinning tijdens een multinationale pinksterviering in het veld. Dat gebeurde onder verantwoordelijkheid van Duitse en Nederlandse geestelijk verzorgers.

Nederland draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Afghanistan

De NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan wordt op dit moment afgebouwd. Militaire specialisten werken er aan de zogeheten redeployment, oftewel het terughalen naar Nederland van militairen en materieel. Er zijn op dit moment nog zo’n 200 Nederlandse militairen in Afghanistan. Zij zitten in Mazar-e-Sharif.

Irak

Nederlandse mariniers die het vliegveld van Erbil in Irak beveiligen, oefenden met de drone defender. Met dit onbemande toestel zijn door verstoring van gps en frequenties vijandelijke drones uit de lucht te halen.

Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.

Nederland heeft verder nog 2 officieren in Bagdad. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen.

Coronacrisis

Bekijk de inzet van Defensie in strijd tegen het coronavirus.

Lopende operaties buitenland:

 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
 • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 50 keer uit na meldingen dat er ergens explosieven zouden liggen. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar nodig.
 • Defensie leverde duikcapaciteit in de omgeving van Amsterdam. Dat gebeurde in verband met een strafrechtelijk onderzoek. Er werd gezocht naar bewijslast.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.