Danny, vader van een uitgezonden militair

Danny is vader van een uitgezonden marinemilitair. Hij vertelt over zijn leven als thuisfronter. Hij komt uit een marinenest: hijzelf, zijn vader en broer hebben ook bij de marine gewerkt. Nu gaat zijn zoon op uitzending. Hoe gaan hij en zijn familie daarmee om?

Mijn vader heeft ook bij de marine gezeten en mijn oudste broer. Zelf ben ik inderdaad ook bij de marine geweest. Mijn zoon werkt bij de logistieke dienst verzorging. Die heeft de functie kok-hofmeester. Het is wel echt een heel marinegezin. 

Mijn zoon gaat nu ook op uitzending. Dan heb je ook wel het gevoel van wat ze allemaal tegen gaan komen. En dat het best ook wel een lange periode op zee is. Omdat je dat zelf ook hebt ervaren hoe het is als je van huis bent. Het geeft best wel spanning en voor mezelf, als ik met dat soort zaken loop, dan pak ik de fiets. Dan ga ik een stukje fietsen om je hoofd leeg te maken. Dat geeft dan ook weer wat rust als je op die manier probeert om de spanning kwijt te raken. 

Wij doen vaak een familiedag en dan hebben we het ook over de uitzending die mijn jongste zoon doet bij de marine. Of mijn oudste zoon als die voor z'n werk uitgezonden wordt voor een paar dagen. En dan hebben we heel veel raakvlakken. Juist als ze weg zijn, waar loop je dan tegenaan? Of als we contact met elkaar willen hebben. 

Wij zorgen in ieder geval voor de huisdieren. Wij zorgen voor de post. De dingen die je vooraf niet kunt bedenken. De laatste keer dat hij weg was, toen moest de apk van z'n auto. Als hij weg is pak je die taken extra op.

Mijn kinderen hebben ook partners. Zij is niet bekend met Defensie. Zeker ook het lange weg zijn. En zij kon zich ook niet inbeelden wat het allemaal inhoudt. Daar hebben we het over. Ook als er periodes zijn als er geen contact kan zijn. Dat heeft met name te maken dat ze mogelijk interventies doen. Dat je daardoor ook wel een stukje rust ervaart. Dat als er geen contact is, wil niet per definitie zeggen dat er iets niet goed is. Voor mensen die daar niet bekend mee zijn, is dat echt iets waar ook vaak vragen over zijn. 

Mijn zoon is binnen het boardingteam gekomen. Dat zijn de teams die de antidrugsoperaties doen. Ja, dat is best wel spannend. Zeker ook voor het thuisfront. Wat wij hebben gedaan, wij hebben goed geïnformeerd. Wat houdt het boardingteam in? Wat gaan ze doen? Wij hebben een contactavond met Defensie gehad. Daar hebben we vragen kunnen stellen.

Zo'n relatiedag vind ik heel waardevol. De mensen die er zijn hebben dezelfde situatie. En daar komen ook vragen soms uit waarvan je denkt, o ja inderdaad het is ook wel handig dat die vraag gesteld wordt. En ik vind het gewoon heel fijn op zo'n thuisfrontdag, dan zie je een filmpje van de bemanning die eerder is opgenomen. Dus dan krijg je een beetje een beeld van het gebied waar ze zitten.

Ik probeer, als ik thuisblijf en niet betrokken kan raken bij een thuisfrontdag om daar naartoe te gaan, om te kijken of je de digitale informatie kan krijgen. Ik wil ook als tip meegeven: verdiep je er goed in en vraag het anders op.