Voetbalcoach Sarina Wiegman bij Defensie: “Wat je ziet kun je worden”

Wat kan Defensie van de voetbalwereld leren? Het was vandaag een van de vraagstukken tijdens een bijeenkomst in Den Haag met voetbalcoach Sarina Wiegman. Zij was daar op uitnodiging van luitenant-generaal Elanor Boekholt-O’Sullivan, plaatsvervangend directeur-generaal van het Directoraat-Generaal Beleid. De sessie was onder meer bedoeld om de dialoog met elkaar aan te gaan over het belang van diversiteit.

Vergroot afbeelding Deelnemers tijdens een bijeenkomst met de defensietop.
Voetbalcoach Wiegman was op uitnodiging van luitenant-generaal Boekholt op bezoek bij Defensie.

Beiden bespraken hierbij het belang van diversiteit en leiderschap. De voetbalwereld en de krijgsmacht zijn weliswaar 2 verschillende werelden, maar er zijn ook de nodige overeenkomsten. Zo wil Defensie graag meer vrouwen aantrekken. Iets wat bij het voetbal ook nog altijd een wens is, zowel als coach als in de bestuurskamer. Inmiddels wordt het Nederlands vrouwenelftal steeds meer voor vol aangezien en spelen de voetbalsters in volle stadions. Dat is mede een gevolg van de Europese titel die Oranje in 2017 behaalde met Wiegman als coach.

Volgens Wiegman is het zaak om vrouwen te inspireren om dingen te doen die ze zelf leuk vinden. “Zonder remmingen.” Rolmodellen zijn hierbij essentieel. “Zichtbaarheid verandert zaken”, zei ze. “Als we vrouwelijke coaches willen  aantrekken, moeten we bij wervingsuitingen geen foto’s van mannelijke coaches gebruiken.” En dat geldt ook voor Defensie, merkte ze op. “Maak diversiteit zichtbaar, laat zien wat je wilt hebben. Wat je ziet kun je worden.”

Vergroot afbeelding Mensen zitten tijdens een bijeenkomst.
Wiegman en Boekholt zagen overeenkomsten tussen Defensie en de voetbalwereld.

Verschillende eisen

Stel daarbij niet aan iedereen dezelfde eisen, meent Wiegman. Bij elk type mens passen volgens haar andere taken. “Vraag vrouwen welke rol zij willen vervullen en wat daarvoor nodig is. Wellicht moet je dan andere eisen opstellen.”

Daar kon Boekholt zich in vinden. “We moeten veel meer naar het individu gaan kijken in plaats van ‘one size fits all’. Waarom moet er bij de opleidingen aan alle eisen worden voldaan? We hebben bij Defensie verschillende functies waar verschillende types op kunnen solliciteren.”

Vergroot afbeelding Een groep mensen in een zaal.
De sessie was bedoeld om de Defensietop bij te praten.

Passende kleding

Boekholt is binnen Defensie een van de voorvechters voor goed passende kleding en beschermingsmiddelen voor vrouwelijke militairen. Zo deed ze onlangs symbolisch haar stropdas af. Deze strijd is voor Wiegman herkenbaar. Toen zij zelf nog speelde, droegen vrouwen veel te grote sokken en shirtjes die tot op de knie kwamen. Inmiddels gaan de ‘Oranjeleeuwinnen’ het veld op in tenues die wel als gegoten zitten. Dat geldt ook voor het Engelse vrouwenelftal, waar Wiegman tegenwoordig de bondscoach van is.

De sessie viel in goede aarde bij secretaris-generaal Maarten Schurink. Hij noemde Wiegman een inspiratie voor velen en wil verder aan de slag met het inclusiever maken van Defensie. “We kunnen er met z’n allen voor zorgen dat we recht doen aan vrouwen en hun talenten.”

Erasmus Universiteit

Gisteren waren Wiegman en Boekholt ook al sprekers tijdens een seminar op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Studenten van de Koninklijke Militaire Academie, Koninklijke Instituut voor de Marine en het Defensity College mochten meeluisteren en meepraten. Het ging hierbij vooral over inclusie binnen organisaties.