Weekoverzicht Defensieoperaties (video)

Het forensisch en opsporingsteam is terug uit Oekraïne. De circa 40-koppige groep bestond onder anderen uit specialisten van de marechaussee. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 22 tot en met 28 november 2023.

Midden-Oosten

Zr.Ms. Holland ligt sinds gisteravond afgemeerd in de haven van Cyprus. Dit vanwege de strijd tussen Israël en de Palestijnse terreurgroep Hamas. Het patrouilleschip kan ondersteuning bieden in het geval van evacuaties uit de regio. Een andere optie is een bijdrage te leveren aan een maritieme corridor voor de toevoer van hulpgoederen over zee.

Vanwege de oorlog staan ook 200 Nederlandse militairen paraat op Cyprus. Vanaf daar kunnen ze snel reageren als de situatie in het Midden-Oosten verder verslechtert. Het gaat om eenheid van het Korps Mariniers, de bemanning van een C-130 Hercules transportvliegtuig en ondersteunend personeel.

Verder is er in Libanon uit voorzorg een defensieteam. Dit vanwege de oplopende spanningen tussen het noorden van Israël en het zuiden van Libanon. De militairen ondersteunen de Nederlandse ambassade in Beiroet als de veiligheidssituatie in Libanon daarom vraagt.

11 Nederlandse militairen werken al langer als waarnemer in de grensgebieden tussen Israël en Libanon en Israël en Syrië. Dit doen ze voor de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). De militairen zitten na een luchtalarm tot nu toe regelmatig in schuilkelders. Ondanks de beperkingen gaat het werk waar mogelijk door. Voor UNTSO is nog 1 militair geplaatst op het hoofdkwartier in Jeruzalem.

Een Nederlandse genderadviseur werkt voor de United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) op het hoofdkwartier in het Libanese Naqoura. Ook hier moet het personeel regelmatig de bunkers in na een luchtalarm. Binnen de mogelijkheden gaan de werkzaamheden door.

In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 2 burgers en 4 militairen. De missie richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie. Alle militairen maken het goed, maar hebben soms minder bewegingsvrijheid.

Vergroot afbeelding 2 militairen op een militair voertuig. Voorop wappert Nederlands vlaggetje.
Nederlandse militairen tijdens de parade in Litouwen.

Litouwen

De multinationale gevechtsgroep van de enhanced Forward Presence in Litouwen maakte deel uit van de parade voor de Lithuanian Armed Forces Day. Ook Nederlandse militairen namen met CV90-infanteriegevechts- en Fennek-verkenningsvoertuigen deel aan het eerbetoon. De internationale troepenmacht toonde zo haar solidariteit met de bevolking.    

Nederland draagt in het land sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO. Nederland levert momenteel 270 tot 300 militairen.

Trainingen aan Oekraïne

Binnen Operatie Interflex voorzien Nederlandse trainers Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk van een basisopleiding. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactiek, schieten, wapenkennis en het omgaan met explosieven. Na de 5 weken durende opleiding vertrekken zij naar het front.

5 F-16 gevechtsvliegtuigen doen dienst in het F-16 trainingscentrum in Roemenië. De toestellen zijn bedoeld om Oekraïense vliegers op te leiden, maar ook Roemeense.

Nederlandse militairen trainen ook Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM ook 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken verder 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland enkele militairen voor het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine (SAG-U) en voor het International Donor Coordination Centre (IDCC) in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt samengewerkt met vooruitgeschoven logistieke werklocaties in het Poolse Rzeszow, waar ook enkele Nederlandse militairen werken.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • In Bosnië en Herzegovina levert een compagnie mariniers een bijdrage aan de EU-missie EUFOR Althea. De eenheid heeft meerdere taken: van patrouilles tot ‘crowd and riot control’, en als snelle eenheid om ergens in het land steun te verlenen. Verder zijn er oefeningen met de Bosnische krijgsmacht. Ook werken 4 Nederlandse stafofficieren en een inlichtingenteam in het land. Zij leveren een bijdrage aan het hoofdkwartier van EUFOR Althea, om de missie goed aan te sturen.
 • Zr.Ms. Vlaardingen vaart voor Standing NATO Mine Countermeasures Group 1. Dit vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in en rond de Oostzee, op de Atlantische Oceaan en op de Noordzee. SNMCMG1 neemt momenteel deel aan de Finse oefening Freezing Winds.
 • Zr.Ms. Tromp vaart voor het NAVO-vlootverband SNMG1. Dit is het meest noordelijke en een van de snelst inzetbare vlootverbanden van de NAVO. SNMG1 is permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap.
 • Vanuit Erbil werken 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Daarnaast is er 1 gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak verder met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de Koninklijke Marine vormen de zogenoemde vessel protection detachments. Die beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren eveneens een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde afgelopen week 25 explosieven in het hele land. Op de Noordzee is er ook een projectiel onschadelijk gemaakt. Dat deed mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee.
 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Defensiecomplex Vriezenveen verzorgt opslag en overslag van goederen die wachten op overdracht aan Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat.
 • Defensie helpt bij de terugverplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade. Dat gebeurt via de haven van Vlissingen.

Video: Aankomst Zr.Ms. Holland in Cyprus

Mijn naam is Sitara, ik ben de eerste officier aan boord van de Holland. We zijn zojuist afgemeerd in Cyprus. We zijn 17 september vertrokken vanuit Den Helder en eigenlijk zijn we direct richting Plymouth gegaan om een neo-oefening uit te voeren, dat is non combatant evacuation operations. De komende dagen staan met name in het teken van de integratie met de dienst die momenteel op Cyprus is gestationeerd. En we zullen een aantal keren een rehearsal doen, waarbij we daadwerkelijk naar buiten gaan om een neo-oefening op Cyprus uit te gaan voeren. Waarbij de NH90 en FRISC ook zullen worden ingezet. Dus heel erg belangrijk dat we hier zijn. Ik denk dat het goed is om uiteindelijk snel inzetbaar te kunnen zijn, om eventueel hulp te bieden in het Midden-Oosten. Het is supermooi om te doen. Ik vind het gaaf om zo last minute eigenlijk met het schip ingezet te worden en samen met de bemanning naar zoiets wellicht heel nuttigs toe te werken.