Weekoverzicht Defensieoperaties

De Nederlandse troepen in Litouwen kregen visite uit Den Haag. Staatssecretaris Christophe van der Maat ging naar de Baltische staat om zelf te zien hoe het eraan toegaat. Hij sprak met de militairen onder meer over hun voorbereidingen op de grote certificeringsoefening Iron Wolf. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 4 tot en met 10 oktober 2023.

Tijdens een demonstratie zag Van der Maat een trainingsaanval met tanks. Hij werd onder meer verplaatst met een Boxer-pantserwielvoertuig. Dit om een levensecht beeld te krijgen van het werk van de militairen.

Verder werd er weer volop geoefend. Een van de opdrachten aan de pantserinfanterie: zuiver het gebouw van de vijand! Een Litouwse helikopter bracht de militairen daarvoor in de buurt van het doel. Vandaar gingen ze door het bos te voet verder. Tussen de bomen was het pand zichtbaar. Onder dekkingsvuur sprintten de militairen richting deur aan de achterkant van het gebouw. Eerst gooiden ze een granaat naar binnen, om zich vervolgens zelf toegang te verschaffen. Ruimte voor ruimte kamden ze uit. De vijand heeft zich verschanst achter barricades in de laatste kamer op de bovenste verdieping. Met de handen in de lucht gaf hij zich over.

Gelukkig was er ook tijd voor een beetje ontspanning. Zo spraken de militairen zaterdag met hun dierbaren in Nederland. Dat gebeurde via een videoverbinding tijdens een zogeheten thuisfrontdag in de dierentuin in Emmen. 

In Litouwen draagt Nederland sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO. Nederland levert momenteel 270 tot 300 militairen. De internationale troepenmacht is in het Baltische land om te laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit uit te stralen met de Litouwse bevolking.

Forensisch Opsporingsteam in Oekraïne

Een ongeveer 40-koppig Forensisch Opsporingsteam doet onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdrijven in Oekraïne. Dat gebeurt inmiddels voor de vierde keer.

Trainingen Oekraïne

Onder de noemer Operatie Interflex voorzien Nederlandse trainers Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk van een basisopleiding. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactiek, schieten, wapenleer en het omgaan met explosieven. Na de 5 weken durende opleiding vertrekken zij naar het front.

Nederlandse militairen trainen ook Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM ook 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken voorts 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland 3 militairen die vallen onder het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine. Dat zetelt in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt ook samengewerkt met een Poolse vooruitgeschoven logistieke hub in Rzeszow, waar een van de militairen werkzaam is.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • In Bosnië en Herzegovina levert een compagnie mariniers een bijdrage aan de troepenmissie Althea. De eenheid heeft meerdere taken: van patrouilles tot ‘crowd and riot control’ en als snelle eenheid om ergens in het land steun te verlenen. Verder zijn er gezamenlijke oefeningen met de Bosnische krijgsmacht. Ook werken 4 Nederlandse stafofficieren en een inlichtingenteam in het land. Zij leveren een bijdrage aan het hoofdkwartier van EUFOR Althea, zodat de missie goed is aan te sturen.
 • Zr. Ms. Vlaardingen maakt deel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit permanente NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in en rond de Oostzee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee.
 • Zr.Ms. Tromp vaart voor het NAVO-vlootverband SNMG1. Dit is het meest noordelijke en een van de snelst inzetbare vlootverbanden van de NAVO. SNMG1 is permanent beschikbaar voor opdrachten vanuit het bondgenootschap.
 • Zr.Ms. Groningen opereert als stationsschip in het Caribisch gebied. Daar wordt het onder meer ingezet voor kustwachttaken en counterdrugsoperaties.
 • Vanuit Erbil werken 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Daarnaast is er 1 gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak verder met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
 • In Mali ondersteunen 4 Nederlandse militairen de Europese trainingsmissie EUTM. Voor de missie Minusma is nog 1 militair toegevoegd aan het Duitse contingent in Gao.
 • In Togo dragen 4 militairen bij aan de Amerikaans geleide trainingsmissie Global Peace Operations Initiative (GPOI). Het programma vergroot de capaciteiten van 25 Afrikaanse landen door instructie en training.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de Koninklijke Marine vormen de zogenoemde vessel protection detachments. Die beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer de United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 2 burgers en 4 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde afgelopen week 50 explosieven in het hele land.
 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.
 • Defensiecomplex Vriezenveen verzorgt opslag en overslag van goederen die wachten op overdracht aan Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken en Klimaat.
 • Zoekspecialisten (combat trackers) kamden in het Limburgse Heijen een bos uit in verband met de vermissing van een meisje. Defensie zette voor dat doel ook onbemande drones in. Het is niet aannemelijk dat het meisje de voorgaande 24 tot 48 uur in het bos was, stelden de combat trackers vast.