Weekoverzicht Defensieoperaties

Het is avond in Litouwen. Bomen filteren het afnemende licht. Fenneks, Boxers en CV90’s staan opgesteld aan de rand van het bos. Militairen krijgen de laatste oefeninstructies. De compagnie is gereed voor actie. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 14 tot en met 19 september.

Vroeg in de ochtend rollen de verkennings-, pantserwiel- en infanterievoertuigen naar hun posities. Infanteristen bewegen geruisloos tussen de bomen. Dan wordt de stilte verbroken door geweerschoten.

Het materieel rukt op. Boxers pikken de gewonden op. Helemaal vooraan staan de CV90’s verdekt opgesteld met de ‘uitgestegen’ militairen op de flanken. Het doel is bereikt.

Het betreft hier de eindfase van oefening Cobra Prepare. Die startte met pelotonsoptreden, maar werd complexer naarmate meer eenheden samen moesten werken.

Verder kreeg Engineer Thunder afgelopen week een vervolg. Deze training voor de pantsergenie heeft tot doel de bewegingsvrijheid van de eigen troepen te vergroten en die van de vijand te beperken. Dan doen ze onder meer door antitankgrachten te overbruggen en infrastructuur op te blazen.

Nederland draagt sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO in Litouwen. Momenteel gaat het om 270 tot 300 militairen. De troepenmacht is in het Baltische land om de laten zien dat de NAVO hier paraat staat en om solidariteit uit te stralen met de Litouwse bevolking.

Militair ceremonieel Prinsjesdag

Defensie leverde een grote bijdrage aan het ceremonieel op Prinsjesdag. Het ging om zo’n 2.000 militairen.

Trainingen Oekraïne

Onder de noemer Operatie Interflex voorzien Nederlandse trainers Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk van een basisopleiding. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactiek, schieten, wapenleer en het omgaan met explosieven. Na de 5 weken durende opleiding vertrekken zij naar het front.

Nederlandse militairen trainen ook Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM ook 2 officieren aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken voorts 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland 3 militairen die vallen onder het hoofdkwartier van de Amerikaans geleide Security Assistance Group Ukraine. Dat zetelt in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt ook samengewerkt met een Poolse vooruitgeschoven logistieke hub in Rzeszow, waar een van de militairen werkzaam is.

Verdediging NAVO-grondgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied. Bekijk het overzicht van de Nederlandse militaire bijdrage aan de NAVO.

Lopende operaties buitenland:

 • Zr. Ms. Vlaardingen maakt deel uit van de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1 (SNMCMG1). Dit permanente NAVO-vlootverband richt zich op mijnenbestrijding in en rond de Oostzee, de Atlantische Oceaan en de Noordzee.
 • Zr.Ms. Tromp vaart voor het NAVO-vlootverband SNMG1.
 • Vanuit Erbil werken 3 militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Aan het hoofdkwartier van de missie (Operation Inherent Resolve) in Koeweit zijn ook 2 Nederlandse stafofficieren toegevoegd. Daarnaast is er 1 gestationeerd in Bagdad. Nederland neemt in Irak verder met 5 militairen deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO (NATO Mission in Iraq). Die is bedoeld om de veiligheidssector te adviseren. Het National Support Element ondersteunt de inzet zowel in Bagdad als in Erbil.
 • In Bosnië en Herzegovina leveren 4 Nederlandse stafofficieren een bijdrage aan de Europese troepenmacht Eufor Althea. Deze zet zich in voor politieke en sociale stabiliteit. Genisten bereiden de komst voor van 150 mariniers en een ondersteunend National Support Element. De Nederlandse militairen gaan naar de Balkan om deel uit te maken van de Europese troepenmacht Eufor Althea.
 • In Mali ondersteunen 4 Nederlandse militairen de Europese trainingsmissie EUTM. Voor de missie Minusma is nog 1 militair toegevoegd aan het Duitse contingent in Gao.
 • Militairen van het Fleet Marine Squadron van de Koninklijke Marine vormen de zogenoemde vessel protection detachments. Die beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen zijn in het Midden-Oosten betrokken bij missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om onder meer United Nations Truce Supervision Organization (Untso) en United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil).
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 3 burgers en 4 militairen. De missie USSC richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineren de missie.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde afgelopen week 37 explosieven in het hele land.
 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.
 • Militairen ondersteunen de politie bij het bewaken en beveiligen van de extra beveiligde rechtbank Amsterdam (de Bunker). Hier worden onder meer de zogenoemde Marengo- en Eris-processen gehouden.
 • Defensiecomplex Vriezenveen verzorgt opslag en overslag van goederen die wachten op overdracht aan Oekraïne. Dat gebeurt op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
 • Defensie leverde waterboorcapaciteit om 2 calamiteitenputten te slaan op Terschelling. Zo kan een eventuele brand in het natuurgebied Oosterend sneller worden bestreden.