Lof met gouden randje voor scheidend marechausseecommandant Leijtens

Luitenant-generaal Hans Leijtens heeft vandaag afscheid genomen als commandant Koninklijke Marechaussee (KMar). Hij gaat volgende week aan de slag als de nieuwe directeur van Frontex, het grensagentschap dat de Europese buitengrenzen bewaakt.

Vergroot afbeelding Scheidend marechausseecommandant Leijtens ontving het Ereteken voor Verdienste in goud.
Scheidend marechausseecommandant Leijtens ontving het Ereteken voor Verdienste in goud.

Leijtens werd in Den Haag bedankt voor de manier waarop hij de marechaussee in 2 periodes heeft geleid. Eind 2015 vertrok de commandant namelijk ook al bij Defensie. Hij was toen onder meer directeur-generaal van de Belastingdienst. Leijtens keerde in 2019 terug.

“We nemen voor de tweede keer afscheid van een commandant van hetzelfde defensieonderdeel. Ik geloof niet dat we dit eerder hebben meegemaakt”, merkte secretaris-generaal Gea van Craaikamp dan ook op. Zij kwam niet met lege handen en overhandigde Leijtens het Ereteken voor Verdienste in goud. Hij kreeg de Nederlandse ministeriële onderscheiding omdat hij zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de hele krijgsmacht.

Als commandant legde Leijtens de basis voor het informatiegestuurd optreden binnen de Koninklijke Marechaussee. Deze manier van optreden is in de Defensienota opgenomen als actielijn voor de hele organisatie. Ook werd Leijtens geprezen voor de manier waarop hij de positie van de marechaussee in het Caribisch gebied heeft versterkt. Het feit dat de marechaussee een grotere rol op het gebied van bewaken en beveiligen heeft gekregen, wordt eveneens aan hem toegeschreven.

Vergroot afbeelding Marechaussees in Oekraïne verzamelen bewijzen voor oorlogsmisdaden.
Onder Leijtens leiding werden marechaussees onder andere ingezet in Oekraïne waar zij bewijzen verzamelden voor oorlogsmisdaden.

Paste als handschoen

Toen Leijtens in 2019 werd gevraagd weer naar Defensie te komen, was de keuze naar eigen zeggen snel gemaakt. “Ik wist dat ik zou terugkeren in een organisatie die mij paste als een handschoen. En in een domein – binnenlandse én buitenlandse veiligheid – waarin ik mij thuis voelde. Als ik op die eerste maanden terugkijk dan verbaas ik mij erover hoe snel ik letterlijk en figuurlijk weer op mijn plek zat.”

Toch was het geen makkelijke periode om in terug te keren. Denk aan de corona-periode, waarin de grenzen werden gesloten en de marechaussee werd ingezet om de openbare orde tijdens de avondklok te handhaven. Maar ook de inzet in Oekraïne, waar marechaussees bewijzen voor oorlogsmisdaden verzamelden.

“Geen van deze operaties was ook maar mogelijk geweest zonder de inzet, de toewijding en het vakmanschap van de 8.000 mensen, vrouwen en mannen, burgers en militairen, beroeps en reservisten, die samen de marechaussee vormen”, aldus Leijtens.

Opvolger nog onbekend

Er is nog geen opvolger voor Leijtens bekend. Zijn taken bij de marechaussee worden voorlopig waargenomen door zijn plaatsvervanger generaal-majoor Roger Costongs.

KMar-magazine publiceerde vandaag een afscheidsinterview met Leijtens.