Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederlandse militairen maken zich op voor vertrek uit Jordanië. Ze beveiligden Belgische jachtvliegtuigen en personeel van de anti-ISIS-coalitie die boven Irak en Oost-Syrië opereerde. De Belgen maakten eind september de laatste vlucht. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 29 september tot en met 5 oktober.

Vergroot afbeelding 2 F-16's in de lucht.
Nederland en België droegen afgelopen jaren beide bij aan de luchtcampagne.

Nederland en België droegen afgelopen jaren beide bij aan de luchtcampagne waarbij doelen en aanvoerlijnen van de terreurorganisatie werden gebombardeerd. Bij toerbeurt zorgden beide landen ook voor de zogenoemde force protection in Jordanië en beschermden jachtvliegtuigen en personeel. Nu de Belgen zich terugtrekken uit het Midden-Oosten is ook de beveiliging van mensen en middelen niet meer nodig.

Zr.Ms. Evertsen

Zr.Ms. Evertsen is inmiddels op de terugweg van een reis die in mei begon. Het marineschip maakt deel uit van de United Kingdom Carrier Strike Group. Deze vloot traint in internationaal verband in het hoogste geweldsspectrum, ondersteunt operaties en houdt zich bezig met diplomatieke activiteiten. Komende maanden staan er nog verschillende havenbezoeken en oefeningen op de agenda.

Lopende operaties buitenland:

 • Tandheelkundig personeel van Defensie levert sinds 10 september zorg aan Afghaanse evacués in Kosovo. Dat gebeurt vanuit een mobiele tandartspraktijk. Inmiddels zijn er meer dan 170 mensen behandeld.
 • In Litouwen draagt Nederland met ongeveer 250 militairen bij aan de multinationale battle group. Daarmee toont de NAVO versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen. De Duitsers leiden de battle group die opereert vanuit Rukla. Momenteel spelen Belgische, Duitse, Litouwse, Luxemburgse, Nederlandse, Noorse en Tsjechische partners een rol binnen de battle group.
 • Zo’n 120 Nederlandse militairen beveiligen het vliegveld van Erbil in Irak. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich op het adviseren van de veiligheidssector.
 • Nederland heeft verder nog 4 officieren in Bagdad en 2 in Erbil. Zij adviseren met name hoe operaties in de strijd tegen ISIS het best zijn te plannen en aan te sturen. De inzet wordt zowel in Bagdad als Erbil ondersteund door het National Support Element. Op het hoofdkwartier van de missie in Koeweit werken 2 Nederlandse stafofficieren.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren aan de strategische planning voor Operation Inherent Resolve.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments die Nederlandse schepen beschermen tegen piraterij.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Maritime Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).
 • Zr.Ms Van Amstel maakt deel uit van Standing Nato Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband vormt de kern van het maritieme deel van de flitsmacht (VJTF) van de NAVO. Het verband vaart binnen Noord-Europa en bestaat onder meer uit Noorse, Canadese, Spaanse, Franse, Belgische en Portugese eenheden. Het multipurposefregat Van Amstel krijgt waarschijnlijk extra verantwoordelijkheid op het gebied van onderzeebootbestrijding. Aan boord is een NH90-maritieme gevechtshelikopter die hierbij kan assisteren.
 • Zr.Ms. Holland is het stationsschip in het Caribisch gebied en patrouilleert daar voor de Kustwacht Caribisch gebied. Op dit moment vindt een bemanningswissel plaats in Curaçao.

Operaties/acties binnenland:

 • De EOD identificeerde en ruimde afgelopen week 36 projectielen.
 • Defensie stelt nog steeds de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp en het Walaardt Sacré Kamp bij Huis ter Heide beschikbaar voor noodopvang van de evacués uit Afghanistan. Vanuit de opvanglocatie op Legerplaats Harskamp is een deel van de evacués overgebracht naar de opvang Heumensoord bij Nijmegen.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.