Weekoverzicht Defensieoperaties (video)

De Nederlandse militairen in Litouwen oefenden met verschillende wapensystemen: de Mossberg-shotgun, het Colt C7-geweer en het Panzerfaust 3-antitankwapen. De laatste kan tot 400 meter een stilstaand doel uitschakelen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 21 tot en met 27 april.

Een Nederlandse militair vuurt een Panzerfaust 3-antitankwapen af leunend op een houten hek.
Een Nederlandse militair vuurt een Panzerfaust 3-antitankwapen af.

Nederland draagt in Litouwen met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire NAVO-aanwezigheid, de zogenoemde enhanced Forward Presence. De multinationale battlegroup waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De focus ligt op militaire oefeningen in internationaal verband.

Video: EOD maakt zeldzame brandbom onschadelijk

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie maakte een zeldzame Amerikaanse 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk. Dat gebeurde in het Hassinkbos bij het Gelderse Epse.

De dienst rukte afgelopen week in Nederland 64 keer uit na meldingen dat er ergens explosieven zouden liggen. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen waar nodig.

EOD maakt zeldzame brandbom onschadelijk

Afghanistan

De 80 man extra force protection is gearriveerd in Afghanistan. Zij springen bij omdat de veiligheidssituatie naar verwachting verslechtert en de dreiging voor eigen troepen en NAVO-bondgenoten toeneemt. De missie eindigt binnen 5 maanden.

Aan de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan nemen op dit moment zo’n 230 Nederlandse militairen deel. Ze trainen en adviseren de Afghaanse veiligheidsdiensten. Zij begeleiden de veiligheidsdiensten bij hun logistiek, verbindingen en bedrijfsvoering. Ook adviseren zij over de positie van vrouwen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit.

Chinooks blussen natuurbrand

2 Chinook-transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht hielpen bij het blussen van een grote brand in een Belgisch natuurgebied.

Coronacrisis

Bekijk de inzet van Defensie in strijd tegen COVID-19.

Defensie heeft het vaccinatieprogramma op Curaçao ondersteund. Dat gebeurt op verzoek van de lokale autoriteiten. Op Marinebasis Parera was een vaccinatiestraat ingericht. De steun eindigde op 25 april.

Lopende operaties buitenland:

 • Defensie ondersteunt de NAVO bij het opbouwen van een dreigingsbeeld aan de buitengrenzen van het NAVO-gebied. Het gaat om gespecialiseerde capaciteit voor Open Source Intelligence. Het Joint Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance Commando levert de ondersteuning voor een maand.
 • In Irak beveiligen zo’n 120 militairen het vliegveld van Erbil. Dat doen zij samen met Koerdische strijdkrachten en Amerikaanse militairen. Nederland neemt in het land ook deel aan de capaciteitsopbouwmissie van de NAVO. De operatie richt zich met training en advies op het versterken van de veiligheidssector.
 • Vanuit Qatar werken Nederlandse stafofficieren mee aan de strategische planning voor zowel Operation Inherent Resolve als de missie Resolute Support.
 • Een Nederlands peloton force protection beveiligt Belgische F-16’s op een basis in Jordanië. De toestellen nemen deel aan de anti-ISIS-coalitie in Irak en Syrië.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die bedoeld zijn om de vrede te bewaren. Het gaat om Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Nederland levert politieagenten en militairen aan de VN-politiemissie in Mali. De VN-missie Minusma wordt ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 3 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan.
 • 6 Nederlandse militairen werken voor de Europese trainingsmissie in Mali (EUTM Mali).
 • Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments, beveiligen in de Golf van Aden regelmatig Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachments. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van een KDC-10-transportvliegtuig op.
 • 4 Nederlandse militairen bereiden in Burkina Faso een Afrikaans bataljon voor op deelname aan Minusma (2e helft dit jaar). De training duurt 10 weken en gebeurt samen met het Amerikaanse Global Peace Operations Initiative.
 • Nederlandse militairen leveren verder een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Abu Dhabi (European-led Mission Awareness Strait of Hormuz), Tunis (European Liaison & Planning Cell Tunis), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Rome (EU Operation Irini).

Operaties/acties binnenland:

 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.

Volgende week geen Weekoverzicht

Vanwege Bevrijdingsdag komt er volgende week geen Weekoverzicht. De volgende editie verschijnt op 12 mei.