Leopard 2-geniedoorbraaksysteem (Kodiak)

De landmacht is bezig met de invoering van het Leopard 2-geniedoorbraaksysteem, oftewel de Kodiak. Dit ondersteuningsvoertuig kan zeer zware werkzaamheden onder gevechtsomstandigheden uitvoeren. Defensies zwaarste voertuig is vernoemd naar ’s werelds grootste berensoort.

Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.

Inzet

Het multifunctionele stuk gereedschap heeft het onderstel van een Leopard 2-gevechtstank. Hij is in staat om doorgangen te forceren in gebieden met hindernissen als aarden wallen, greppels, barricaden en mijnenvelden. De Kodiak garandeert zo de mobiliteit, onder de zwaarste weers- én gevechtsomstandigheden. Het genie- en doorbraakvoertuig werpt daarnaast juist obstakels op om de tegenstander te vertragen.

Specificaties

  • Fabrikant: Rheinmetall Landsysteme
  • Aantal: 10
  • Lengte: 10,2 meter (met mijnenopruimploeg: 14,64 meter)
  • Breedte: 3,6 meter (met mijnenopruimploeg: 5,63 meter)
  • Hoogte: 2,92 meter
  • Gewicht: 62.000 kilo (met mijnenopruimploeg: 64.000 kilo)
  • Motorvermogen: 1500 pk
  • Bemanning: 3
  • Bewapening: 12,7mm-zware mitrailleur (.50), 40mm-granaatwerper, (rook)granaatwerpers
  • Gereedschap: dozerblad, betonhamer, grondboor, wroetertand, betonschaar, fascinevorken, 2 lieren, bucketgripper en verschillende soorten (hydraulisch) handgereedschap.
  • In gebruik bij: Koninklijke Landmacht

High power microwave-wapens

De Kodiak is bestand tegen bomblets (bommen uit een clusterbom), ballistische projectielen, antitankmijnen en zogenoemde high power microwave-wapens, die de elektronica van tanks kunnen uitschakelen. De standaarduitvoering is voorzien van ruim 4 meter breed bulldozerblad met 2 uitklapbare breektanden en een 9 meter lange graafarm met hijscapaciteit. Ook heeft hij een snijbrander, een hydraulische knipper en een hydraulische hamer. Naast militair gebruik zet de Kodiak zijn gereedschap eventueel ook in bij humanitaire rampen.

Om de bemanning tijdens beschietingen te beschermen, kunnen vrijwel alle werkzaamheden vanuit het voertuig worden verricht, 'onder staal'. Hiervoor beschikt de Kodiak over periscopen en 6 camera's en een op afstand bestuurbare 12,7mm-zware mitrailleur (.50) of een 40mm-granaatwerper.

Mijnendoorbraakuitvoering

Binnen een halve dag kunnen 4 genisten de basisversie ombouwen tot een mijnendoorbraakuitvoering. Een speciaal soort ploeg schraapt een 30 centimeter dikke laag grond af en gooit die aan de kant, inclusief de daarin begraven explosieven. Tegelijkertijd schiet de Kodiak pijlen die het vrijgemaakte pad markeren.

De Kodiak is niet te vergelijken met zijn voorganger, de Leopard 1-genietank. De oude genietank is een bergingstank ‘gepimpt’ met geniewerktuigen. De Kodiak is volledig ontwikkeld in overleg met de genie-eenheden.