Weekoverzicht Defensieoperaties

Zr.Ms. Tromp en de aan boord gestationeerde NH90-maritieme gevechtshelikopter zijn benaderd door Chinese eenheden. Het voorval gebeurde toen het marineschip patrouilleerde in de Oost-Chinese Zee. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 5 tot en met 11 juni 2024. 
 

Vergroot afbeelding Marineschip Zr.Ms. Tromp en een NH90-maritieme gevechtshelikopter.
Zr.Ms. Tromp en een NH90.

Chinese eenheden hebben Zr.Ms. Tromp benaderd met gevechtsvliegtuigen en een helikopter

Drugsvangst Zr.Ms. Groningen

Zr.Ms. Groningen heeft 2.177 kilo cocaïne onderschept in het Caribisch gebied. De drugsvangst dateert al van 16 mei, maar is pas deze week bekendgemaakt.

Vergroot afbeelding De drugsvangst op het achterdek van Zr.Ms. Groningen.
De drugsvangst op het achterdek van Zr.Ms. Groningen.

Bij een latere antidrugs-operatie zijn verdachte opvarenden van een go-fast met hoge snelheid op 2 FRISC-boten afgevaren. De bemanning zag zich genoodzaakt om uit zelfverdediging te schieten. De 3-koppige go-fast bemanning raakte daarna te water. Een daarop volgende intensieve zoekactie mocht niet baten. De 3 zijn niet meer gevonden

Defensie zet het schip in het Caribisch gebied in voor onder meer ondersteuning van de Kustwacht Caribisch Gebied, humanitaire hulpverlening en het uitvoeren van antidrugs-operaties.

Litouwen 

De battlegroup in Litouwen bereidt zich voor op Iron Wolf. Dit is een belangrijke oefening.

Vergroot afbeelding Voorbereiden op Iron Wolf.
Voorbereiden op Iron Wolf.

De deelnemers van de battlegroup worden geëvalueerd op NAVO-standaarden. Daarbij wordt ook de integratie van de multinationale battlegroup binnen de Litouwse landmachtbrigade getoetst. Overal zijn observers, coaches en -trainers om alles in goede banen te leiden voor, tijdens en na de oefening.

Vergroot afbeelding Militair pakt doos munitie.
Munitie wordt opgehaald.

De gevechtseenheden halen munitie op en beladen de voertuigen. Het scenario zit vol dreigingen. Daarom bereidt de multinationale battlegroup staff een grote aanval voor. Maar voordat het eerste schot wordt gelost, doorlopen de staf en commandanten een nauwgezet proces.

Vergroot afbeelding Militairen bij voertuigen.
De voertuigen worden beladen.

Per fase komt er informatie vrij over de verwachte locaties van vijandelijke en bevriende eenheden. Daarnaast komen er gegevens over luchtsteun, logistiek en medische ondersteuning. Stapsgewijs krijgt de actie vorm, zodat de battlegroup klaar is om haar bijdrage aan de Litouwse verdediging te leveren zodra het nodig is.

Nederland draagt in Litouwen sinds 2017 bij aan de vooruitgeschoven aanwezigheid (enhanced Forward Presence) van de NAVO. Defensie levert momenteel 270 tot 300 militairen. De internationale troepenmacht is in het land om te laten zien dat de NAVO hier paraat staat en solidair is met de Litouwse bevolking.

Trainingen Oekraïense militairen

Binnen operatie Interflex geven Nederlandse trainers Oekraïense rekruten in het Verenigd Koninkrijk een basisopleiding. Dat gebeurt op grote schaal. De Oekraïense militairen krijgen onder meer les in tactisch optreden, schieten, wapenkennis en het omgaan met explosieven. Na het 5 weken durende traject vertrekken zij naar het front.

11 Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen doen dienst in het F-16-trainingscentrum in Roemenië. De toestellen zijn bedoeld om Oekraïense en Roemeense vliegers op te leiden.

Zo’n 150 militairen van de luchtmobiele brigade trainen Oekraïense eenheden in Duitsland. Dat gebeurt onder de vlag van de Europese trainingsmissie EUMAM. Wapenhandelingen, optreden in verstedelijkt gebied en commandovoering staan hierbij centraal. Defensie levert voor EUMAM 1 officier aan het hoofdkwartier in Brussel. Voor de missie werken verder 6 militairen bij het Special Training Command in het Duitse Strausberg en 1 in het Poolse Zagan. Deze officier werkt bij het Combined Arms Training Command.

Daarnaast levert Nederland enkele militairen voor het hoofdkwartier van de door Amerika geleide Security Assistance Group Ukraine (SAG-U) en voor het International Donor Coördinaten Centre (IDCC) in het Duitse Wiesbaden. Hierbij wordt samengewerkt met vooruitgeschoven logistieke werklocaties in het Poolse Rzeszow, waar ook enkele Nederlandse militairen werken.

Verdediging NAVO-verdragsgebied

De krijgsmacht stelt schepen, landmachteenheden en vliegtuigen beschikbaar voor de eerste hoofdtaak van Defensie: bondgenootschappelijke verdediging van het NAVO-verdragsgebied.
 

Lopende operaties buitenland:

 • In Irak opereert een 120-koppig helikopterdetachement vanaf Al Asad Airbase met 3 Chinook-transporthelikopters. Het luchtmachtdetachement ondersteunt de NAVO-missie in Irak (NMI) en de tegen de Islamitische Staat gerichte Operatie Inherent Resolve. De Chinooks worden ingezet voor bevoorrading en verplaatsing van adviseurs, eenheden en materieel. 
 • Verder is in Irak een ongeveer 120-koppige eenheid van 11 Luchtmobiele Brigade samen met Spanje verantwoordelijk voor de force protection binnen de NMI. De compagnie beveiligt in en rond Bagdad militaire en civiele adviseurs. NMI is bedoeld om de veiligheid en stabiliteit in Irak te versterken en terroristische dreiging te verminderen. Dat gebeurt door het trainen, adviseren en assisteren van de defensie- en veiligheidssector. In de staf werken 5 Nederlandse militairen en 5 medewerkers van Buitenlandse Zaken als adviseur.
 • In het Iraakse Erbil werken nog 5 Nederlandse militairen als adviseur voor de Koerdische strijdkrachten in de strijd tegen ISIS. Zij zijn onderdeel van operatie Inherent Resolve. Aan het hoofdkwartier van deze missie zijn 3 stafofficieren toegevoegd: 1 in Koeweit en 2 in Bagdad. Een National Support Element ondersteunt de Nederlandse bijdragen in Bagdad, Erbil en op Al Asad Airbase.
 • NMI wordt geleid door een Nederlandse commandant. Naast de 5 militaire adviseurs zijn er ruim 10 Nederlandse stafofficieren op het hoofdkwartier van NMI werkzaam.
 • In het Midden-Oosten werken 10 Nederlandse militairen al langer als waarnemer in de grensgebieden tussen Israël en Libanon en Israël en Syrië. Dit doen ze voor de United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO). Voor UNTSO zijn nog 2 militairen geplaatst op het hoofdkwartier in Jeruzalem. Een Nederlandse genderadviseur werkt voor de United Nations Interim Force in Lebanon (Unifil) op het hoofdkwartier in het Libanese Naqoura.
 • In Jeruzalem en Ramallah zijn 6 Nederlanders betrokken bij de United States Security Coordinator (USSC). Het gaat om 2 burgers en 4 militairen. De missie richt zich op het professionaliseren van de Palestijnse veiligheidssector. USSC probeert bij te dragen aan de levensvatbaarheid van een stabiele Palestijnse staat. De VS coördineert de missie.
 • In de Rode Zee is Zr.Ms. Karel Doorman ingezet voor operatie Aspides. Deze heeft als doel de veiligheid en vrije doorvaart in het gebied te bevorderen. De Rode Zee is namelijk een cruciale scheepvaartroute tussen het Suezkanaal en de Indische Oceaan. Houthi-rebellen bestrijden er koopvaardijschepen met raketten en drones. De Karel Doorman voorziet de internationale militaire vloot die deze schepen begeleidt van brandstof. Ook biedt het logistieke ondersteuningsschip medische capaciteit. Defensie draagt verder met 2 stafofficieren bij aan de door de Verenigde Staten geleide operatie Prosperity Guardian. Die heeft hetzelfde doel als Aspides.
 • Een ongeveer 150-koppige compagnie mariniers levert in Bosnië en Herzegovina een bijdrage aan de EU-missie EUFOR Althea. De eenheid heeft meerdere taken: van patrouilles tot ‘crowd and riot control’, en als snelle reactie-eenheid om ergens in het land steun te verlenen. Ook werken 6 Nederlandse stafofficieren en een inlichtingenteam in het land. Zij leveren een bijdrage aan het hoofdkwartier van EUFOR Althea, om de missie goed aan te sturen.
 • Met 3 Nederlandse MQ-9 Reapers in Roemenië verzamelt de luchtmacht informatie aan de oostflank van het NAVO-gebied. Zo’n 40 militairen zijn met de MQ-9’s gestationeerd op een militaire basis in de Roemeense gemeente Luna. Zij zorgen voor het onderhoud en de bewaking van de onbemande toestellen en de benodigde verbindingen. Het besturen van de vliegtuigen en verwerking van de verzamelde informatie gebeurt vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Daarmee houden zich nog zo’n 100 militairen mee bezig.
 • België en Nederland voeren het commando over de European Maritime Awareness in the Strait of Hormuz (EMASoH). De missie richt zich op het verminderen van de spanningen in de Golfregio. Door een beeld op te bouwen van wat er gebeurt, draagt de operatie ook bij aan een veilige doorvaart voor civiele schepen.
 • Nederlandse militairen leveren ook een bijdrage aan diverse hoofdkwartieren en vooruitgeschoven posten van missies. De geüniformeerden zijn individueel uitgezonden naar het Spaanse Rota (European Union Naval Forces), Bahrein (Combined Maritime Forces), Kosovo (European Union Rule of Law Mission in Kosovo) en Qatar (Operation Inherent Resolve).

Operaties/acties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigde 39 explosieven, die verdeeld over het land zijn gevonden.
 • De bewaking van het luchtruim van Nederland gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging van de hele Benelux wordt gebruikgemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische straaljagers. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • Vanwege het conflict tussen Hamas en Israël staat voor humanitaire hulp of eventuele evacuaties een luchtmachtdetachement paraat in Nederland. Dat geldt ook voor eenheden van de mariniers en de luchtmobiele brigade.
 • Defensie draagt bij aan de opvang van Oekraïense en Afghaanse vluchtelingen en asielzoekers uit andere landen. Dat gebeurt in Zeist en op Legerplaats Harskamp in Ede.